Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу у Основном суду у Приштини против три особе, две ћерке и њихове мајке, М. Т., В. Т. Д. и Ш. Т., због кривичног дела "организовање и учествовање у терористичкој групи".

У саопштењу Специјалног тужилаштва наводи се да су три оптужене учествовале у активностима терористичке организације тако што су отишле у Сирију и придружиле се милитантној организацији Исламска држава (ИД).

Супруг оптужене М. Т. био је у Сирији неколико месеци и вратио се, а за кратко време читава породица се придружила ратовању за ИД, иако су знали да је то противзаконито. Оптужена В. Т. Д. је са супругом и ћерком 5. октобра 2014. преко граничног прелаза Елез Хан напустила Косово. Они су затим са аеродрома у Скопљу отишли у Турску, а потом у Сирију, наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Albanci pripadnici ID pred sudom: Podignute optužnice protiv trojice terorista

"Оптужена М. Т. је са супругом 4. новембра 2014. отпутовала у Сирију на исти начин као и В. Т. Д, док је оптужена Ш. Т., мајка оптужених М. Т. и В. Т. Д., 21. септембра 2015, заједно са своја два сина, преко међународног аеродрома у Приштини отпутовала у Турску, па одатле у Сирију", пише Коха.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Porodice džihadista deportuju u Sarajevo!

Оптужене мајка и две ћерке у Сирији су месечно добијале новац од ИД за пружање логистичких услуга, све док ИД није доживео тотални пораз. Њих три су се тада предале курдским снагама, које су их депортовале на Косово 24. маја ове године.