Случај Јелене Марјановић коначно у судници

З. УСКОКОВИЋ

среда, 11. 09. 2019. у 08:02

Случај Јелене Марјановић коначно у судници

Јелена и Зоран Марјановић

Три и по године после злочина, у Београду данас почиње процес деценије. На припремном рочишту расправа о доказима. Оптужени ће се опет изјаснити о кривици

ОД убиства Јелене Марјановић (33), певачице из Борче, прошло је скоро три и по године, а данас ће започети судски процес који треба да одговори на питање ко је и зашто тог 2. априла 2016. године са девет удараца брутално убио младу жену. За злочин је оптужен њен супруг Зоран Марјановић, који ће се, на припремном рочишту у Вишем суду у Београду изјаснити да - није крив!

Предстојеће суђење треба да одговори и на питања која се постављају од самог почетка истраге, не само ко је убио певачицу, већ и како се злочин одиграо, како су сакривани трагови, да ли је још људи умешано у злочин, и ако јесте, колико их је.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Суђење за убиство певачице - на јесен; Адвокат: Слаби су им докази

На оптуженичку клупу, засада, сешће само Зоран Марјановић, певачицин супруг, који од првог дана тврди да је невин. Са тим су сагласни и четворица његових адвоката Стефан Јокић, Никола Думнић, Александар Зарић и Вељко Делибашић. Они ће већ данас не само да оспоре оптужницу, већ и да изнесу своје предлоге за извођење доказних радњи, који иду у прилог Марјановићевој невиности.

На чему би тужилаштво могло да се спотакне када је реч о доказивању кривице Зорана Марјановића? Истражни органи не дају основни одговор на питање - шта је мотив бруталног убиства. У оптужници се наводи да из изјаве сведока произлази разлог због ког је Јелена усмрћена. У тим реченицама, међутим, провејава да је он њу терао да трчи, да тренира, да дотера физичку форму, да се лепше облачи, да има одређену фризуру... Остаје питање, међутим, да ли је све то довољно да се докаже разлог да неко окрвави руке.

У оптужници, коју адвокати Зорана Марјановића описују као контрадикторну и супротну стварном стању ствари, наводи се да је он намамио Јелену да са стазе за трчање сиђе до канала, где ју је потом с неколико удараца у потиљак убио. Њихова, тада петогодишња ћерка Јана, остала је на насипу сама.

Јелена Марјановић је, обдукција је показала, у плућима имала воду из канала, што недвосмислено показује да је ту и убијена, односно да је после смртоносних удараца које је задобила извесно време била жива. Као доказ, тужилац наводи трагове блата на Зорановим панталонама, које је сличног минералног састава као оно из косе убијене Јелене. Ипак, на његовој гардероби није било крви, што је, како тврде стручњаци, немогуће ако је он починилац стравичног убиства.

Фото: Н. Фифић


Спорно је и просторно-временско вештачење догађаја од тог поподнева, као и анализа базних станица. Реч је о станицама мобилне телефоније у Земуну и једној у Борчи. Обе покривају сигнале на простору од једне до друге рампе, укупне дужине 1,7 километара, између којих је Јелена тог поподнева трчала.

У супервештачењу које је урадио један од наших најбољих стручњака, патолог и судски вештак Зоран Станковић, поред осталог се наводи и да је могуће да је починилац злочина имао помагача.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јелена усмрћена са осам удараца

КРВ У "МЕРЦЕДЕСУ"

ЈЕДАН од трагова, који је апострофиран у оптужници против Зорана Марјановића, јесте и Јеленина крв на наслону задњег седишта у "мерцедесу" који је возила. Наговештава се могућност да је њен супруг наводно пренео ту крв током уклањања трагова. Адвокати, са друге стране, тврде да имају фотографије и доказе из којих се види да је певачица повредила руку пре трагедије. Вештачење није донело решење ове енигме, јер стручњаци нису могли да се изјасне о старости ових трагова крви, који су опрани.

Коментари (6)

15.11.2019. 22:18

Ko trci sa patikom koja nije zavezana Jelena? Odvezana patika potvrdjuje da je TO ubacen dokaz. Nokti na Jeleni. Voda nije mogla da unisti lak za nokte. Zena koja drzi do sebe nikad nebi dozvolila da ide sa takvim noktima. Neko se potrudio da hemikalijama unisti moguce bioloske tragove. Blato i telefoni vode samo u jednom pravcu.