РЕФЕРЕНТ за исплату пензија у Бачкој Паланци Виданка М. (61) ухапшена је због сумње да је проневерила новац ПИО фонда. Она је наводно пуних 13 година паре од пензија преминулих особа уплаћивала на рачуне рођака и пријатеља. На тај начин, како се наводи у саопштењу МУП, присвојила је суму већу од 23,1 милион динара.

Виданка је данас саслушана у Посебном одељењу за борбу против корупције новосадског Вишег тужилаштва, а судија за претходни поступак је, како сазнајемо, одлучио да се у даљем поступку брани са слободе. То јој је, како сазнајемо, дозвољено јер је признала да је починила кривично дело за које се терети.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Бивша радница у тужилаштву осумњичена за проневеру

Проневера, наводно, трајала је од 25. маја 2005. до 25. августа 2018. године. Виданка се сумњичи да је помоћу шифри за приступ систему ПИО фонда исплаћивала пензије преминулим особама. Поред тога ову принадлежност је исплаћивала и особама којима је пензија престала по неком другом основу.

Осумњичена је, како је саопштио МУП, тај новац уплаћивала на рачуне рођака и пријатеља, а затим је паре подизала платним картицама на банкоматима. Вест о хапшењу Виданке М., међу житељима Нештина, села са око 600 људи, недалеко од Бачке Паланке, у којем живи службеница, све је изненадила и запрепастила.

- Прочуло се брзо да је ухапшена. За све нас који живимо са малим примањима и једва састављамо крај са крајем, то је велики шок - каже један мештанин Нештина.

Сада се може чути и непотврђена прича да је Виданка М., наводно, свом сину купила стан или кућу у центру Бачке Паланке. Спекулише се да је то можда платила управо овим новцем који је узела из ПИО Фонда. Махинације са исплатама пензија, откривене су, како је саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, редовном и ванредном контролом рада Филијале у Бачкој Паланци, у августу 2018. године. После тога ПИО фонд је 6. септембра прошле године поднео кривичну пријаву против В. М.

Сада бивша службеница је ухапшена 25. фебруара захваљујући доброј сарадњи ПИО Фонда, МУП-а и надлежног Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ИСКОРИСТИЛИ ПРИЛИКУ: Радници погребног предузећа осумњичени да су "пеглали" платну картицу покојника

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ДОБИЛА ОТКАЗ

ПИО Фонд је, како се наводи у саопштењу ресорног министарства, активно радио на прикупљању документације и допунама кривичне пријаве, у циљу што бржег процесуирања одговорних особа. По спровођењу радно-правног поступка, ухапшеној је 21. новембра 2018. године уручен отказ.

- У току су поступци за утврђивање евентуалне одговорности осталих запослених на пословима који су предмет овог поступка. Сви за које се утврди било који степен одговорности и пропуста у раду биће адекватно кажњени - наводи се у саопштењу Министарства за рад.