ОГЛАСИЛА СЕ ПРИВАТНА КЛИНИКА АТЛАС: Била је то операција којом се спасава живот, оперисао га хирург из Немачке, захват трајао 12 сати

Novosti online

13. 01. 2019. у 11:40

ОГЛАСИЛА СЕ ПРИВАТНА КЛИНИКА АТЛАС: Била је то операција којом се спасава живот, оперисао га хирург из Немачке, захват трајао 12 сати

Илустрација / Depositphotos

С. А. је санитетским возилом из приватне клинике превезен у суботу око 10.20 ради указивања лекарске помоћи. Преминуо је у 10.55 часова.
Петнаестогодишњак из Ниша преминуо је у суботу на Универзитетској дечијој клиници у Београду пошто је довезен из приватне Опште болнице "Атлас". С. А. је санитетским возилом из приватне клинике превезен у суботу око 10.20 ради указивања лекарске помоћи. Преминуо је у 10.55 часова.

Дечак је у београдску болницу "Атлас" примљен 6. јануара због операције кичменог стуба, а оперисао га је доктор М. С. два дана касније. За сада се не зна узрок смрти. По налогу заменика тужиоца Вишег јавног тужилаштву у Београду тело дечака транспортовано је у Институт за судску медицину ради обдукције.

УРОЂЕНИ ДЕФОРМИТЕТ КИЧМЕ

Како је саопштила Општа болница "Атлас", пацијент С. А. примљен је ради хируршког лечења урођеног деформитета кичме који је последично довео до тешких поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система.


- Пацијент је претходно у више наврата оперисан не само због исправљања кичме, већ и због атрезије ануса, те недостатка једног плућног крила. Пре три године због основног обољења детету је престао рад срца и плућа, када је реанимиран, али са оштећењем мождане функције. Временом се кривина кичме погоршавала до 125 степени, што је даље реметило функције плућа и срца. Стање детета је процењено као критично јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смртног исхода. Родитељи су у потпуности били свесни тежине болести, као и чињенице да по свим околностима планирана хируршка процедура спада у категорију "лифе савинг сургерy", односно да је операција којом се покушава спасити живот, јер би у супротном смртни исход био неизбежан - наводи се у саопштењу болнице.

ПРИПРЕМЕ ЗА ОПЕРАЦИЈУ ТРАЈАЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ

Како се даље наводи, због деликатности хируршког захвата припреме за операцију су трајале претходне две године. Консултовани су спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Немачке. Закључено је да техничке услове за овакву операцију у Србији тренутно има само Општа болница Атлас. Одлазак у иностранство није био могућ из финансијских разлога, због чега је у Београд позван професор спинални хирург из Немачке, уско специјализован за комплексне дечије деформитете.


- Хируршки захват је урађен по свим савременим техничким захтевима, уз коришћење између осталог и интраоперативног мониторинга, који се током операција на кичми једино рутински користи у Општој болници Атлас. Операције је протекла без икаквих проблема, иако је трајала 12 сати. Постигнути су сви планирани корективни захвати. Погоршања које је наступило последица је искључиво веома оштећеног општег стања – исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности детета (телесна тежина пре операције само 26 кг). Медицинске компликације, укључујући и леталне су нажалост неизбежни део у лечењу драстичних урођених деформитета кичме - објашњавају из болнице Атлас.

Увиђај због смрти дечака спроводи Управа криминалистичке полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miloš

13.01.2019. 15:08

Duša mala... neka počiva u miru barem sada. Tako kratak život a tako mnogo muka. Srce mi se cepa. :(

dzina

13.01.2019. 23:59

Da,kako rece jedan moj profesor:"Kad bi doktori mogli sve da izlece ono ne bi nikad bolovvali ni umirali,a jednako i boluju i umiru kao sav ostali svet.Na doktorima je da pomognu i ucine najvise sto mogu u okviru svojih mogucnosti i svog znanja.