У ПОЧЕТКУ је све било у реду, а онда су почеле да ми стижу поруке да сам лепа. Нисам знала шта да одговорим, било ми је непријатно. Затим је почео да ми пише скандалозне и срамне ствари. Инсистирао је на сусрету и звао ме да идемо негде на пиће. А када је почела настава у октобру ове године добијала сам још непристојније поруке попут питања какав веш носим.

Ово нам је испричала М. М. (20), студенткињa прве године Филолошко- уметничког факултета (ФИЛУМ) Универзитета у Крагујевцу, која тврди да јој је професор Ж. Ђ. (62), запослен у овој установи, упућивао поруке непримерене садржине. Студенткиња је обавестила управу факултета а потом полицији поднела и пријаву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пипкао ученице током наставе?

Покренут је дисциплински поступак, а о овом случају ће расправљати и етичка комисија факултета и универзитета. Према њиховим речима, о свему су обавестили и надлежно тужилаштво.

Према причи М. М., све је кренуло почетком јуна ове године током припремне наставе за упис на овај факултет, односно смер за сликарство и графику. Професор, који око једанаест година ради на ФИЛУМ-у, а живи у Београду, додао је студенткињу као пријатеља на "Фејсбуку" и "Инстаграму". Тражио је да му пошаље своје цртеже.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СКАНДАЛ У БАЊАЛУЦИ: Терао студенткиње да га љубе да би им пријавио испите

- Консултовала сам се са професорима који су ме припремали и они су ми казали да би требало да му пошаљем радове. Тражио је потом да му све то стигне и на "Вајбер", па је тако дошао до мог броја телефона - прича М. М.

Поруке које је наводно слао професор

Наша саговорница каже да је чула како су и друге њене колегинице са ФИЛУМ-а добијале сличне непримерене поруке од истог професора. Али, тврди М. М., оне не смеју о томе да јавно причају "јер је он професор и могу да имају проблема на факултету".

Поруке које је наводно слао професор

- После свих тих порука нисам више могла да издржим. Због стреса сам се обратила и лекарима, преписали су ми лекове за смирење - прича ова студенткиња. - О својим мукама обавестила сам управу факултета, декана, а онда је и полицији поднела пријаву. Желим да студирам, а не да трпим спопадања човека који би могао да ми буде отац или деда.

Декан ФИЛУМ-а Зоран Комадина нам је у телефонском разговору казао да је факултет предузео све што је у њиховој надлежности.

- На моју иницијативу покренут је дисциплински поступак. Такође, обавестили смо и надлежно тужилаштво, а о случају ће у понедељак расправљати и етичка комисија - каже Комадина.

Поруке које је наводно слао професор

ОТИШАО НА БОЛОВАЊЕ

КАКО смо сазнали, професор Ж. Ђ. је на боловању. Студенткиња је полицији доставила на увид и све поруке које је месецима добијала и тим делом се бави одељење за високотехнолошки криминал.