Хитна под лупом због смрти дечака

С. КОСТИЋ

петак, 09. 11. 2018. у 07:45

Хитна под лупом због смрти дечака

Дом здравља у Пећинцима

Контрола у Дому здравља у Пећинцима, након смрти Бојана Трифуновића (15). Локална самоуправа дала налог да се испита одговорност запослених. Малолетник је преминуо 5. новембра у Београду

НА иницијативу локалне самоуправе, у пећиначком Дому здравља "Др Драган Фундук" започела је унутрашња контрола како би се утврдило да ли је било пропуста у раду Хитне службе, након трагичне смрти Бојана Трифуновића (15) из Ашање. Малолетник је преминуо 5. новембра у вечерњим сатима на Институту за мајку и дете у Београду, после покушаја реанимације у пећиначком Дому здравља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ухапшени осумњичени за насилничко понашање

Појединци су већ на друштвеним мрежама покренули лавину осуда на рад ове здравствене установе. Због тога је челно руководство Општине Пећинци затражило да се спроведе детаљна истрага.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Још две пријаве против осумњиченог за насиље у трамвају

- Тражимо да се испитаодговорност свих у ланцу здравствене заштите и да се недвосмислено утврди да ли је било пропуста у раду Хитне службе пећиначког Дома здравља, као и да јавност буде обавештена о резултатима истраге. У проверу ће испред локалне самоуправе, у складу са својим надлежностима, бити укључен и саветник за заштиту права пацијената на територији Пећинаца - наведено је у саопштењу ове општине.

БЕЗ ПРИГОВОРА ПОСЛЕ смрти младића нико није доставио приговор на рад Хитне службе пећиначког Дома здравља. Ипак, локална самоуправа је затражила детаљну истрагу, чак и да се укључе полиција и Тужилаштво.

Директорка пећиначког Дома здравља др Дубравка Цветковић Мићић, за "Новости", каже да је одмах формирана комисија. Она би требало да до краја ове недеље сачини записник о свим детаљима, од пријема пацијента до предаје истог на Институт за мајку и дете у Београду.

- Младића су у веома лошем здравственом стању довезли родитељи - каже др Дубравка Цветковић Мићић. - Наша екипа је добила само један позив и то од неке комшинице, која је захтевала да Хитна помоћ крене њима у сусрет како би га преузели. Али то није било изводљиво јер постоје три пута, а ми нисмо знали којим они иду. С обзиром на то да смо знали о коме се ради, пацијента смо дочекали са прописаном терапијом коју већ дуже време прима.

Када је младић почео да губи пулс одмах се започела реанимација, наводи директорка пећиначког дома здравља:

- Чим му је наша лекарска екипа успоставила ритам срца, кренули су према Београду. Током пута пацијент је губио пулс, па му је опет успостављан. Након што су га тамо преузели лекари, после сат времена реанимације, младић је, нажалост, преминуо. Урадили смо све што је било у нашој моћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације