СЛУЧАЈ Томислава Дворничког, мушкарца из Купинова кога је ујела звечарка, један од његових опасних "кућних" љубимаца, алармирао је надлежне службе које су у Зоолошки врт у Београду преместиле две отровне змије - западну дијамантску звечарку (Crotalus atrox) и Баронову зелену змију (Phylodrias baroni), наводе из Министарства за заштиту животне средине.

Он је после уједа смештен на Клинику за инфективне болести, а његова седмогодишња ћерка о којој се стара налази се код бабе и деде. Она је збринута, потврдили су за "Новости" из Центра за социјални рад у Пећинцима.

- Предузете су све потребне мере заштите детета. У контакту смо и са њеном мајком - једино је што су могли да кажу из ове установе.

Змије отровнице биће у Београдском зоолошком врту, све док надлежне службе не одлуче како ће даље поступати са њима, и то у делу који није доступан посетиоцима и под кључем је.

- Наш зоо-врт иначе не држи змије отровнице, али имамо услова да привремено буду код нас - објашњавају у Зоолошком врту. - Смештене су у објекту за змије, али не у изложбеном делу. Важно је напоменути да посетиоцима нису доступне. Наша надлежност ту престаје, па док министарство не одлучи каква ће бити даља процедура, биће код нас.

Тераријум у којем је Томислав држао змије

Министарство за заштиту животне средине у свом саопштењу каже да су две отровне змије успешно премештене заједничком интервенцијом полиције, покрајинске инспекције за заштиту животне средине, херпетолога Покрајинског завода за заштиту природе, стручњака Зоолошког врта Палић и Групе за спровођење CITES конвенције Министарства заштите животне средине.

Прочитајте још - МЕШТАНИНА КУПИНОВА УЈЕЛА ЗВЕЧАРКА: Отац стабилно, ћерка расла уз црну мамбу и алигатора!

- Иако предметне врсте нису заштићене CITES конвенцијом, њихово држање у заточеништву у Републици Србији је забрањено јер се ради о опасним дивљим врстама. Од 2010. године није дозвољено држање у заточеништву одређених врста дивљих животиња које се сматрају опасним по човека, изузев у зоолошким вртовима, прихватилиштима или у научноистраживачким установама. Поред примата, крупних звери, крокодила, и других опасних врста, забрањено је држање отровних змија - истичу из Министарства.

Како појашњавају, отров западне дијамантске звечарке садржи хемотоксине и цитотоксине, који након уједа проузрокују унутрашње крварење, крварење на месту уједа, пликове, отицање, некрозу ткива, оштећење бубрега и мишићног ткива.

- Ујед ове врсте оставља трајне последице у виду озбиљног оштећења органа, али може и проузроковати смрт одраслог човека. Повреде зависе од количине убризганог отрова, општег здравственог стања особе која је угризена и начина третирања уједа у медицинској установи. Пре свега у зависности да ли је могуће применити третман противотровом - стоји у саопштењу Министарства, уз појашњење да противотров за змије, попут звечарки, није доступан у Републици Србији.

Доступан је само противотров у случају уједа аутохтоних врста отровних змија, и то поскока, шарке и планинског шаргана. Иначе, дивље животиње, некарактеристичне за ово поднебље, које најчешће колекционари држе нелегално, доспевају у Србију различитим путевима кријумчарења.

- Шверцери се довијају на различите начине - писале су "Новости" раније о разговору са Управом царине. - Користе фабричке шупљине у аутомобилима и аутобусима. "Облаче" животиње на себе, пакују их као пртљаг. У једном аутобусу који је из Чешке ишао у Бугарску преко Србије, у простору између седишта пронађене су змије, гуштери и жабе, уредно спаковани у вреће и пластичне кутије за храну. Аеродромска контрола открила је код једног Кинеза живе голубове скривене у његовом рукаву и чарапи.

Ћерка Дворничког се игра са змијом

ПРЕБАЧЕНЕ У ЗАГРЕБ

ЈАВНОСТИ је познат и случај човека који је у стану у Београду имао (пријављен) тераријум са десетинама отровних змија. После његове изненадне смрти надлежне службе су их поклониле зоолошком врту у Загребу. Да би неко имао фарму дивљих или егзотичних животиња, потребне су дозволе Министарства животне средине, Управе за ветерину Министарства пољопривреде, као и доказ о пореклу животиња. Услед компликоване процедуре многи "заобиђу" дозволе и животиње узгајају илегално.

АПЕЛ МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРСТВО заштите животне средине апелује на грађане да уколико сазнају нешто о случајевима незаконитог држања опасних дивљих животиња у заточеништву о томе без одлагања обавесте полицију или инспекцију за заштиту животне средине.