ДАН после хаварије која се догодила у архиву Народне библиотеке Србије у Београду, када су од последица цурења гаса, настрадали директор фирме "Емпекс" Дарко Шукало (50) и његов запослени Лазар Благојевић (25), приликом испитивања система за гашење пожара, библиотека је била затворена за кориснике. Велики број припадника полиције и ватрогасне бригаде дежурао је око зграде и унутар ње. Иако је, како смо незванично сазнали, ситуација под контролом и нема опасности од додатних испарења, они су ту били превентивно. Све надлежне службе обавиле су свој део посла како би се дошло до тачног узрока хаварије, а да ли је посреди људска грешка или је заказао систем, показаће истрага.

Репортери "Новости" затекли су јуче испред Народне библиотеке екипу лабораторије за хемијске анализе "Анахем", који су се у специјалним оделима и са маскама спустили у депо, како би узели узорак.

- Урадили смо проверу концентрације угљен-моноксида, угљен-диоксида и кисеоника - каже за "Новости" један од запослених у фирми "Анахем". - Ово мерење ће показати тренутну концентрацију, а која је била у тренутку инцидента то не можемо да знамо, јер је у међувремену можда дошло до проветравања. Морамо да имамо потпуну опрему да бисмо ушли у ту просторију, а немам информацију да ли су погинули радници имали заштитне маске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЖАС У БЕОГРАДУ: Лазара и Дарка "покосио" гас (ФОТО+ВИДЕО)

Седиште фирме "Емпекс" у Добропољској улици у Београду јуче је било затворено. Како су нам рекле комшије, познавали су и директора Шукала и његове запослене.

ПАНИКА У тренутку када се хаварија догодила, цела зграда, запослени и читаоци су у паници напустили зграду, а некима је чак и позлило. Ипак, како су потврдили у управи библиотеке, остали запослени и корисници нису били угрожени.

- Виђао сам скоро сваки дан Дарка и све људе који раде у "Емпексу" - каже један од комшија. - Не могу да поверујем да се овако нешто догодило. Сваки дан смо у пролазу комуницирали, јер је њихова фирма прекопута мог посла.

Како смо незванично сазнали, Дарко је са супругом био на годишњем одмору у Бањалуци, а са одмора се је вратио два дана раније како би испратио сина на спортске припреме. Чим је дошао у Београд, вратио се на посао.

- Чуо сам шта се догодило, али још не знамо детаље, сви смо у шоку - рекао је Дарков стриц. - Знам да му је супруга завршила у болници. Велика је трагедија. Он је био пријављен у Невесињској, али је тренутно становао на Вождовцу.


Стриц Дарка Шукала прича са новинарима / Фото З. ЈовановићДа подсетимо, хаварија се догодила у петак око 13 сати приликом ванредне контроле система за противпожарну заштиту. Шукало и Благојевић дошли су по уобичајеној процедури да изврше контролу јер фирма "Емпекс" има склопљен уговор са Народном библиотеком за обављање овог посла. У тренутку када су ушли у просторију са боцама, гас је исцурио, а према незваничним информацијама, врата су се аутоматски затворила и сав ваздух је исисан. Они су остали заробљени у тој просторији и настрадали су.

ЗАТВОРЕНА ДО ДАЉЕГ КАКО је потврдио директор НБС Ласло Блашковић, ни корисници ни библиотечка грађа нису били угрожени. Он је изразио жаљење због смрти двојице радника. Објекат неће радити све док не стигне потврда из противпожарне заштите да је зграда безбедна за кориснике и посетиоце.

Да се нешто чудно дешава приметили су запослени на пословима одржавања, који су обавестили ватрогасце. Они су са маскама ушли у просторију и Шукала и Благојевића извукли напоље. Убрзо је стигла једна екипа Хитне помоћи, која је затражила још једну екипу, али упркос њиховим напорима, могли су само да констатују смрт.

Убрзо је у Народну библиотеку стигао и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, који је потврдио да је ова фирма била овлашћена да сервисира систем, као и да је последња редовна контрола рађена 22. априла, док је наредна требало да буде у октобру.

ХИТАН АКТ О ПРОЦЕНИ РИЗИКА

МИНИСТАР културе и информисања Владан Вукосављевић издао је налог установама културе и информисања чији је оснивач Република Србија, да обаве ванредну контролу свих система заштите имовине и лица, а нарочито противпожарних и клима-

-уређаја. Како се наводи у саопштењу Министарства, наложена је хитна израда акта о процени ризика у установама које то досад нису урадиле. Исте мере препоручене су и за установе које су у надлежности Града, са уверењем да трагични инцидент у Народној библиотеци мора да послужи као снажна опомена.


ОПРОШТАЈ


"Љубави, увек ћеш ми бити у срцу, а празнина коју сада осећам је неописива". Овим речима од свог момка Лазара Благојевића (на слици), другог настрадалог у трагедији у Народној библиотеци опростила се јуче девојка Анђела. Потресне поруке на друштвеној мрежи "Инстаграм" оставиле су и Лазарове колеге са факултета:

- Не верујем, колеге, да нема више овакве добричине.

Лазар је, иначе, завршио Високу инжењерску школу "Техникум Таурунум".


НЕОБОРИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ

* ОБНОВА Народне библиотеке Србије је званично завршена 12. септембра 2011, када је Библиотека поново отворена. Тадашњи директор је био Сретен Угричић, а министар културе Предраг Марковић.

* РЕКОНСТРУКЦИЈА је трајала пет година, а из буџета је за ту намену издвојено чак четири милиона и три стотине хиљада евра.

* ОБНОВЉЕН је кориснички део зграде, али "срце" објекта није.

* "НОВО лице" добило је 6.000 квадрата, док 18.000 није ни такнуто од када је зграда сазидана.

* ЗАСТАРЕО и дотрајао противпожарни систем, уграђен још 1976. године, до данас није замењен.

* НАРОДНА библиотека нема дозволу о безбедности службе за противпожарну заштиту.

* СТРУЧЊАЦИ су неретко упозоравали да је у депоима, у којима су старе и ретке књиге из шеснаестог века, топлије него напољу.