Специјални суд: Оптужница за Колубару враћена на допуну истраге

Танјуг

среда, 07. 10. 2015. у 15:32

Специјални суд: Оптужница за Колубару враћена на допуну истраге

Илустрација, Архивска фотографија

Специјални суд у Београду поново је вратио на допуну истраге тужилаштву оптужницу против бившег директора Рударског басена Колубара Драгана Томића и 27 руководилаца тог предузећа и власника приватних фирми

БЕОГРАД - Специјални суд у Београду поново је вратио на допуну истраге тужилаштву оптужницу против бившег директора Рударског басена Колубара Драгана Томића и 27 руководилаца тог предузећа и власника приватних фирми подигнуту због сумње да су злоупотребама оштетили то предузеће.

Кривично ванпретресно веће наложило је Тужилаштву за организовани криминал, да у року од три дана од дана пријема ове одлуке донесе наредбу о допуни истраге, ради бољег разјашњења стања ствари, како би се испитала основаност оптужнице која је подигнута 14. новембра 2014. године, прецизира се у саопштењу Вишег суда.

Суд подсећа да је истом предмету 31. маја 2012. године Тужилаштву вратио оптужницу од 3. априла 2012. године, ради допуне истраге, такође у циљу бољег разјашњења стања ствари како би се испитала основаност оптужнице, као и постојање оправдане сумње да су окривљени учинили кривична дела која им се стављају на терет.

Поред Драгана Томића, том оптужницом се терети и 11 руководилаца Колубаре и њених зависних предузећа - Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Радосав Милић, Владан Радовановић, Милутин Бобић, Света Миљковић, Милан Петровић, Живојин Јовановић, Светолик Симић, Славољуб Павловић и Душко Обрадовић.

Оптужено је и 16 одговорних лица, власника директора приватних предузећа и радњи које су Колубари давале у закуп своју механизацију - Витомир Димитријевић, Радосав Саватијевић, Дејан Живојиновић, Ненад Живојиновић, Радован Цветић, Горан Маројевић, Вера Трифуновић, Дејан Димитријевић, Лазар Лакета, Зоран Ристивојевић, Милорад Војиновић, Драган Ивановић, Дејан Живковић, Дејан Радосављевић, Радош Милосављевић и Зоран Јанковић.

Они се терете за злоупотребе у вези са закупом механизације више приватних предузећа за потребе Рударског басена Колубара од јуна 2006. године до децембра 2007. године.

Враћеном оптужницом они се терете да су изнајмљивањем машина приватних предузећа и радњи, за чијим радом није постојала потреба, без спроведеног поступка јавне набавке услуга и плаћања фактура на којима је исказан увећан број часова рада машина на штету Колубаре приватним предузећима прибавили имовинску корист од 938 милиона динара.

Драган Томић, кадар Демократске странке Србије, у притвору је провео годину дана од хапшења 3. октобра 2011. године, до наредне године, када је подигнута прва оптужница у овон случају а потом враћена од стране суда на допуну истраге.

Он и још петорица његових сарадника прошле године у августу су правоснажно ослобођени оптужби да су искорисћавали свој полозај и овласцења у Колубари и прибавили имовинску корист и предузецу "Инос сировине Лазаревац".

Осим Драгана Томица тих оптузби су ослобођени и Миливоје Ристић, Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Милован Обрадовић и Милован Радосављевић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Damjao

09.01.2016. 01:11

Nazalost, samo ce nam ostati uspomena i emisije Insajder, pa cemo da gledamo reprize kao film o Rokiju :) i da kazemo svaka cast novinarima, a cinovnici ce likovati zivela banana republika...