Претучен Вербићев помоћник

И. МИЋЕВИЋ / Г. НОВАКОВИЋ

07. 05. 2015. у 12:19

Др Милован Шуваков нападнут металним штанглама у четвртак ујутру у Београду, испред зграде у којој живи. Задржан у Ургентном центру. Министар сматра да је његов сарадник нападнут због посла који ради

Претучен Вербићев помоћник

Др Милован Шуваков претучен у насељу Степа Степановић

ПОМОЋНИК министра просвете др Милован Шуваков нападнут је и претучен металним штанглама у четвртак ујутру, када је кренуо на посао, испред своје куће у београдском насељу Степа Степановић. Шувакову је санирана повреда главе и задржан је на Ургентном центру, одакле ће највероватније данас бити пуштен.

До четвртка по подне нису били познати нападачи и њихови мотиви, мада министар просвете др Срђан Вербић тврди да је Шуваков нападнут због посла који обавља у сектору развоја образовања. Додао је да не сумња на било кога.

Шувакова су на паркингу испред зграде напала двојица мушкараца са капуљачама на глави. Ударили су га металним штанглама по телу и глави, после чега су побегли.

- Овај напад је нешто страшно. Шуваков се налази у Ургентном центру на инфузији са тешким повредама главе, вероватно због нечега што ради да би свима било боље, а то је оно што је његов сектор - развој образовања и високог образовања - рекао је Вербић. - Очигледно постоји потреба и много труда да појединци науче да поштују правила.

Према министровим речима, напад на Шувакова показује колико је процес реформе високог образовања тежак, али да то неће зауставити промене. Ако је акредитација за факултете до сада била оштра, мора да буде још оштрија, ако су критеријуми за стандардизацију неког програма били строги, треба да буду још строжи. Немамо право да одустанемо.

Министар је додао и да има много моћника и тајкуна у образовању који желе да остваре своје циљеве, да буду изван система и изнад закона.

Напад на Шувакова осудио је и проф. др Дејан Поповић, председник Националног савета за високо образовање. Он очекује да нападачи што пре буду приведени правди.

Брутални напад осудио је и ректорски колегијум Универзитета у Београду. Саопштено је да Ректорски колегијум осуђује сваки облик насиља и сматра да примена силе шаље поруку друштву да се свака врста конфликта може решавати насилним средствима, што је за Универзитет у Београду неприхватљиво.

- Мисија и циљеви Универзитета у Београду су да обезбеди највише стандарде у високом образовању и научно-истраживачком раду и у складу са тим снажно подржава све мере које надлежне институције у земљи спроводе у циљу унапређења квалитета високошколског образовања - наведено је у саопштењу Ректорског колегијума.

Вербић је, обраћајући се новинарима, рекао и да је таквих напада било и раније, па је 2007. године претучен члан комисије за акредитацију високошколских установа, а прошле године исто се догодило декану ФПН проф. др Илији Вујачићу.

ИНЦИДЕНТ БЕЗ СВЕДОКА

НА паркингу испред зграде у којој Милован Шуваков живи, и где је претучен, у Улици Тимочке дивизије стоји његов аутомобил. Кафић у згради у тренутку инцидента није био отворен, тако да нико од запослених није видео напад.

- Када смо стигли на посао, увиђај је увелико трајао, а комшије су изашле како би видели о чему је реч - рекао нам је један од запослених у кафићу.

Репортери "Новости" посетили су породицу Шувакова. Врата нам је отворила сестра његове супруге, која није имала више информација.

- Отишла сам директно у Ургентни центар чим ми је сестра јавила шта се десило, али појединости не знам - рекла нам је она.

Нико од комшија, иначе, није ни чуо ни видео инцидент.

- Схватила сам да се нешто дешава тек када је дошла полиција - рекла нам је једна од комшиница. - Изненадила сам се када сам чула да је комшија претучен док смо ми спавали, испред нашег прозора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

baba Simana-Joko Ono

07.05.2015. 13:20

Jadna smo mi drzava kad nam prebijaju ministra cemu da se nada obican covek?

Добрица

07.05.2015. 20:26

@baba Simana-Joko Ono - Ништа нас не сме зачудити, ово и којешта друго су само показатељи стања у овој назови држави. Између два рата је краљ Александар сам ишао у лов по шумама око Тополе, ајд нек неки иоле познатији политичар данас изађе сам на минут у јавност без горила!

Posmatrač sa strane

07.05.2015. 15:15

Nije mi jasno da li su neki primitivci na Šuvakovu pokušali da isprobaju, jeli "batina (zaista) iz raja izašla"? Polcija bi trebalo sve da ispita -ko je tukao, a ko je eventualno batine zaslužio! I da ih sud primerno kazni.

Stari iseljenik

07.05.2015. 15:23

Ako nizašta nije kriv- šteta i sramota. Mada bi mnoge ministre i druge političare trebalo po koji put, bar malkice, izdevetati da se opamete i da zaista rade u korist naroda a ne za svoje džepove, strance , kojekakve tajkune, Vašington, Berlin, Bisel i NATO odnosno EU!

Branko

07.05.2015. 20:54

Mislim da je g.Verbič jedini ministar aktuelne Vlade koji se nikako ne uklapa u "šemu" SNS. To što su barabe i nasilnici pretukli njegovog pomoćnika opomena je njemu, od onih koji su u vlasti, dakle od te iste SNS & comp.

Ника

08.05.2015. 00:48

"Šuvakov se nalazi u Urgentnom centru na infuziji sa teškim povredama glave, verovatno zbog nečega što radi da bi svima bilo bolje, a to je ono što je njegov sektor - razvoj obrazovanja i visokog obrazovanja." Да - види се 7чинак. Све нам је боље, из године у годину... Просто нам је непријатно колико нам је добро...

.....

08.05.2015. 17:35

Mali kviz: Sta je gore a/kad vlast dobije batine ili b/kad vlast napadne egzistenciju svojih gradjana?