Правоснажно по 40 година!

Бета

24. 11. 2009. у 20:01

ВСС одлучио по жалбама Улемека и Јовановића за убиство премијера Ђинђића. Пресуда коначна. Одбачене жалбе одбране и осуђених

БЕОГРАД - Милораду Улемеку Легији и Звездану Јовановићу потврђена је у трећем степену максимална казна од 40 година затвора због убиства премијера Зорана Ђинђића. Тиме је одлука Специјалног суда о изрицању најстроже казне постала правоснажна.
У саопштењу ВСС истакнуто је да је веће одбило жалбе Улемека и Јовановића уложене на другостепену одлуку, као неосноване.
- Другостепена одлука, донета крајем прошле године не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, као ни повреде кривичног закона о којима суд води рачуна по службеној дужности, као ни оне повреде закона на које се указује у жалбама - наводи се у саопштењу. - ВСС је оценио да је чињенично стање правилно и потпуно утврђено, кривични закон правилно примењен, а да су појединачно утврђене казне, као и јединствене, правилно одмерене.
Трећестепена седница одржана је током септембра, а седмочланим већем је председавао судија Бата Цветковић. По личном захтеву, Улемек је тражио да јој не присуствује, истичући "да се по питању одлуке веће неће много питати". На максималне затворске казне Улемек је осуђен као организатор, а Јовановић као непосредни извршилац убиства. На ову одлуку њихови браниоци моћи ће, уколико буду постојали законски услови, да поднесу ванредни правни лек.
Овом одлуком ВСС, сада су сви окривљени за убиство премијера Ђинђића правоснажно осуђени. Другостепеном пресудом потврђена је одлука у односу на Александра Симовића, Нинослава Константиновића и Владимира Милисављевића који су осуђени на по 35 година затвора.
На по пет година мање осуђени су Милош Симовић, Милан Јуришић Јуре и Бранислав Безаревић, док је Саша Пејаковић осуђен на осам година затвора. Сретку Калинићу казна је са 35 година смањена на 30 година, Жељку Тојаги са 30 на 15, а Душану Крсмановићу са 30 на 20 година затвора.
Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године на улазу у зграду Владе Србије, док је његов телохранитељ Милан Веруовић рањен. Током вођења поступка саслушан је велики број сведока и вештака, међу њима и стручњаци са Института у Висбадену. Утврђено је да је смртоносне хице из пушке "хеклер и кох" испалио Јовановић са прозора канцеларије смештене у згради у Улици адмирала Гепрата.
МАКСИМАЛНО
Осим максималне казне за убиство премијера Зорана Ђинђића, Милораду Улемеку Легији су изречене још три пресуде од по 40 година затвора. Правоснажно је осуђен због убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви, док су неправоснажне одлуке изречене у поступцима "Ибарска магистрала" и "земунски клан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

milan

25.11.2009. 16:25

Dobili su ono što su i zaslužili. Sada samo treba pohvatati odbegle i sačekati da glavni akteri ''propevaju''.