Московски суд казнио „Твитер“

NovostiOnline

05. 04. 2019. у 19:11

Московски суд казнио „Твитер“

Free image Pixabay

Суд у Москви је у оквиру разматрања спора против „Твитера“, због одбијања да пружи информације о локализацији личних података руских корисника услуга на територији Руске Федерације, новчано казнио ту компанију са 3.000 рубаља
Суд у Москви је у оквиру разматрања спора против „Твитера“, због одбијања да пружи информације о локализацији личних података руских корисника услуга на територији Руске Федерације, новчано казнио ту компанију са 3.000 рубаља.

То је прва казна „Твитеру“ због кршења тог закона.

„Компанија ’Твитер‘ проглашава се кривом по Члану 19.7 Административног закона Руске Федерације (непружање података или информација) и одређује јој се административна казна у износу од 3.000 рубаља“, објавио је судија Антон Козирев. Представници компаније намеравају да се жале на ту одлуку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Твитер: Нова правила политичког оглашавања и у Европи

На прошлом заседању суда сведочио је радник „Роскомнадзора“ (Савезна служба за надзор у области комуникација, информационих технологија и медија).

„Роскомнадзор“ је послао писма „Твитеру“, тражећи од њега да потврди чување личних података Руса у земљи, али није добио убедљив одговор. Према речима главног стручњака „Роскомнадзора“ Михаила Воробјова, компанија два пута није доставила шему радних места на којима се налазе подаци корисника те друштвене мреже и копију уговора о закупу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ''Tviter'' upozorava na viralnu šalu koja ''otima'' naloge korisnika

Са друге стране, представница компаније поново је саопштила суду да сматра да су тврдње „Роскомнадзора“ неосноване. Према речима адвоката Марије Михејеве, „Роскомнадзор“ није имао овлашћења да иде на суд са овим материјалом, јер „из протокола није јасно за шта се тачно ’Твитер‘ позива на одговорност“.

„Компанија није имала законску обавезу да одговара на захтеве ’Роскомнадзора‘“, рекао је још један представник „Твитера“ Владислав Архипов, истичући да „Роскомнадзор“ не може да позива страну компанију на административну одговорност.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације