Евопска Комисија, Европски парламент и Савет постигли су политички договор о успостављању и финансирању бесплатног бежичног интернета широм ЕУ.


До 2020. бесплатни бежични интерент требало би да буде доступан на трговима, у парковима, библиотекама, болнцима и другим отвореним и затвореним јавним просторима у свим земљама чланица ЕУ.

”WiFi4EU ЕУ иницијатива доприноси нашој визији да свако европско село и град у својим центрима од јавног интереса имају бесплатан бежични интернет до 2020. године”, изјавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Постигнути договор три најзначајније ЕУ институције подразумева издавајање 120 милиона евра за финансирање опреме за бежични интернет у 6000 до 8000 општина широм ЕУ.

Када систем буде постављен, локалне власти који желе да понуде бежични интернет у областима где слична јавна или приватна понуда још увек не постоји моћиће да поднесу захтев за финансирање кроз једноставан процес, наводи се у Европској комисији.

”Дигитална стратегија јединственог тржишта има за циљ да изгради потпуно повезану Европу где ће свако имати приступ виско валитетним дигиталним мрежама.
WiFi4EU побољшаће повезаност управо на местаима где је интернет био ограничен. Ово је први корак ка успоставлкајну брзих веза и мрежа виског капацитета на целој територији ЕУ”, нагласио је потпредседник Европске комисије задужен за дигитално тржиште Андрус Анснип.

Иницијативу WiFi4EU најавио је 2016. године председник Европске комисије Жан Клод Јункер као део амбициозног ремнота телекомуникационих првила ЕУ што укључује и растућу потребу пвезивања Европљана, као и јачање кункурентности ЕУ.