Бошњаци хоће да у Сребреници укопавају неидентификоване посмртне остатке: И Срби би могли да заврше у Меморијалном центру Поточари

С.МИШЉЕНОВИЋ/Новости онлине

20. 02. 2020. у 12:57

Бошњаци хоће да у Сребреници укопавају неидентификоване посмртне остатке: И Срби би могли да заврше у Меморијалном центру Поточари

Меморијални центар Поточари, фото Аваз

Очигледно је да Бошњаци више не презају да јавно говоре о манипулацијама у вези са ратом и несталим лицима, каже Којић
БАЊАЛУКА - Недопустиво је да у Меморијалном центру Поточари код Сребренице буду укопана неидентификована тела, а што је најавио бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић.


Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица каже да се ово не сме урадити.


- Ако се то деси, ми ћемо предузети контрамере јер ако су посмртни остаци неидентификовани, не знамо националност и вероисповест, односно којем народу је припадало то лице, нагласио је Којић.


Он је истакао да није хумано да Србин буде сахрањен по муслиманским верским обичајима и да изнад његовог гроба буде муслиманско верско обележје.


- На тај начин се не могу третирати жртве и њихове породице. То отвара могућност за манипулације. Очигледно је да Бошњаци више не презају да јавно говоре о манипулацијама у вези са ратом и несталим лицима, а које су посебно присутне и видљиве у Меморијалном центру Поточари и Сребреници , указао је Којић.


Милорад Којић, фото Д.Поздеровић


Он захтева од српских представника у Институту за тражење несталих лица БиХ да не дозволе укоп неидентификованих посмртних остатака, као и интервенцију међународне заједнице која треба макар да осуди Машовићев покушај да то учини.


Он је подсетио да се у три спомен-костурнице у РС налази 635 неидентификованих тела, а ранијих година утврђено је да се у једној од њих налазе посмртни остаци Бошњака који су после идентификације предати породицама да би били сахрањени у складу са њиховим верским обичајима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Британска влада објавила документе који су били означени као тајна: РС није планирала освајање Сребренице, акција испровоцирана сталним нападима муслимана на Србе


- Са породицама несталих тражили смо да неидентификована тела, која су укопана на гробљу у Високом, буду ископана како би са њих поново били узети узорци за анализу и да она буду дио ревизије која је рађена у спомен-костурницама и мртвачницама, а у оквиру које су у многим случајевима утврђени нови идентитети. Циљ је да се дође до идентитета тих људи и да посмртни остаци буду предати породицама - без обзира на то којем народу припадају, истакао је Којић и додао да Бошњаци упорно беже од тога јер манипулишу несталим лицима, процесом тражења несталих, Централном евиденцијом несталих, а сада и неидентификованим лицима.


Меморијални центар Поточари, фото Аваз


Бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић најавио је да ће 11. јула у Поточарима код Сребренице бити сахрањена и 82 неидентификована лица.


НЕМА ОДЛУКЕ


Члан Колегијума Института за тражење несталих лица БиХ Никола Перишић рекао је да та институција није донела никакву одлуку да посмртни остаци 82 неидентификована лица буду сахрањени у Меморијалном центру Поточари код Сребренице.


- О томе никада није ни расправљано. У 12 спомен-костурница смештено је 3.600 посмртних остатака за које нема никаквог подударања када је реч о њиховом идентитету. Ту ревизију су радили међународни стручњаци, истакао је Перишић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Srpko Nunic

20.02.2020. 13:17

E moj brate koliko srba vec pociva u Potocarima? Nije valjda da ste se sad setili!!! Ko je srpska groblja u federaciji otkopavao kad su samo rake prazne ostavljali? Polako ali sigurno da ce se celi Potocari morati eksumirati i provesti DNK. Tek odna muslimane kazniti ovim grusnim zlocinom i sramotom sto su radili!!!

tomy

20.02.2020. 14:45

Sve sa Srebrenicom je jedna velika LAZ i zato treba njima dati rok od 15 dana da sve svoje presele (nista cudno,jer znam ljude koji su prenijeli ostatke svojih iz Sarajeva kada je potpisan Deyton ) a posle toga sve prekopati bagerima i zavrsiti pricu !

Мирко Р. Битенц

20.02.2020. 17:15

Не би ме чудило да прогласе и "Ћелекуле" у Србији за споменике српког злочина према Турцима. И док смо ми клицали братсву и јединству, онису се спремали да поврате пусто турско. Знимљиво је да се Запад свудана Блиском Истоку сурово обрачунава са муслиманима а да их на нашемпростору држи као јаничаре.