Представници Републике Српске бојкотују заједничке институције БиХ

С. М.

12. 02. 2020. у 13:47

Представници Републике Српске бојкотују заједничке институције БиХ

Жељка Цвијановић

Представници Српске обустављају учешће у одлучивању на нивоу БиХ док се не донесе нови закон о Уставном суду БиХ, у којем неће бити страних судија у том суду

ПОЛИТИЧАРИ из Републике Српске једногласно су донели одлуку да представници РС који делују у институцијама БиХ обуставе учествовање у доношењу одлука све док се не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити странаца.

Ово је једногласан закључак донесен у Бањалуци на састанку са Жељком Цвијановић, председницом РС. Одлуку су подржале и владајуће и опозиционе странке из РС.

Повод за овакав потез је недавна одлука Уставни суд БиХ да прогласи неуставним члан Закона о пољопривредном земљишту РС. Овим законом је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске. Уставни суд сматра да је реч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".

Оваква одлука Уставног суда БиХ није прихватљива за РС и представља удар на територију РС, јер ако би се допустило уписивање територије РС на државу БиХ, то значи да Српска остаје без дела територије, а што је противно Дејтонском споразуму по којем РС припада 49 одсто територије, а ФБиХ 51 одсто.

Жељка Цвијановић, председница РС, поручила је након састанка, да је Уставни суд и до сада задирао у ентитетска питања, а да је сада почео да задире и у територијална.

- Једногласно смо усвојили два закључка - рекла је Цвијановићева. - Учесници су сагласни да представници из РС у институцијама БиХ обуставе учешће у одлучивању по било ком питању из надлежности институција БиХ до усвајања закона о Уставном суду БиХ у коме неће бити страних судија. Друго, неопходна је хитна седница Народне скупштине РС на којој ће се расправљати о одлукама Уставног суда БиХ.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у понедељак, 17. фебруара, бити одржана посебна седница Народне скупшине РС на којој ће бити расправљано о питањима која се односе на одлуке Уставног суда БиХ.

- Ако се до тада не реши проблем, повућиће се српске судије из Уставног суда БиХ - рекао је Додик. Он је поручио да ће РС ићи својим путем.

- Ово правна држава? - упитао се Додик. - Ово је правно да не кажем шта, Дејтонски споразум је урушен много пута, а све одлуке су биле на штету РС. Обавеза Американаца је да се не мешају, а то раде. Доста више тога да се о правима брине америчка амбасада.

Закључак свих парламентарних странака из Српске, које делују и у заједничким институцијама БиХ, у пракси ће значити да Парламент БиХ, Савет министара БиХ и Председништвио БиХ неће моћи да донесу ниједну одлуку све док се не испуни захтев из Српске и промени структура Уставног суда БиХ.


ДЕВЕТОРО СУДИЈА, ТРОЈЕ СТРАНАЦА

УСТАВНИ суд БиХ се састоји од деветоро судија. По двоје судија долазе из реда српског, бошњачког и хрватског народа, а троје судија су странци. Досадашња пракса при гласању, а одлуке се доносе простом већином, показала је да двоје Бошњака и троје странаца могу да донесу све одлуке. У досадашњем одлучивању овај метод је примењен у десетини случајева где су доношене штетне одлуке по Српску. Најочитији пример је одлука о проглашењу неуставности Дана Републике Српске 9. јануара или одлука о укидању грба, заставе и химне РС.


АМБАСАДА САД О ОДЛУЦИ

ПОВОДОМ одлуке РС реаговала је америчка амбасада у Сарајеву позивом, како се наводи, свим странама да поштују одлуке Уставног суда БиХ, а изабране и именоване званичнике да извршавају своје уставне обавезе. Из амбасаде су казали да је Уставни суд БиХ коначни ауторитет који одређује шта Устав БиХ прописује, а шта не прописује.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

milan lala

12.02.2020. 14:12

Ispravno , krajnje je vreme da se odlucno zastite interesi R. Srpske . Ne odstupati , ako nebudu pristali onda referendum o nezavisnosti . imate podrsku celokupnog Srpskog roda u zemlji i svetu. Trazite podrsku Rusije .

Suverena

12.02.2020. 14:21

Срби бране своју земљу, колевку... а читам коментаре на ''слободној босни'' колика је мржња муслимана према овом нашем храбром народу - потурице горе од турчина, заиста! Ништа нису научили. Чисто зло - хоће да им странци диригују, ругају се својој браћи по крви... невероватно! Његош их је заиста добро осликао.

Prellee

12.02.2020. 14:29

Ovi iz mišje rupe, iz Ustavnog suda prekrajaju nešto kao "pravno" ono što je određeno u Dejstonskom sporazumu. Imovina je ENTITETA tako piše, trebali bi to da znaju. Igraju se opsano sa onim sa ćime se ne trebaju igrati. Ovo je dokaz da Bošnjaci ne žele da prihvate Srpski interes i konstantno ga gaze. Žele i teritoriju Srpskog naroda, pa zbog toga je i bilo rata, NIŠTA ONI NISU NAUČILI, niti POUKU izvukli.

maniks

12.02.2020. 14:35

Samo odlucno braco Srbi, dosta je vise ponizavanja i pretnje Srbima.Ne dozvolite da rade sa vama ono sto rade siptari Srbima na Kosovu a ovaj nas nesme ni da pomisli da nesto uradi osim praznih i dosadnih prica.

Demokratski Q

12.02.2020. 15:07

Dosta je više ponižavanja, saginjanja glave, popuštanja, ćutanja prema svima koji rade protiv interesa srpskog naroda.Podrška rukovodstvu i narodi Republike Srpske

Kapetan Deroko

12.02.2020. 15:26

Referendum tu nije potreban jer se ishod unapred zna .Narodna skupština RS treba odmah da proglasi nezavisnost kao što su to uradili šiptari .

Pera

12.02.2020. 15:49

@Kapetan Deroko - Šiptari su bili samo glasnogovornici a Klinton i Merkel su proglasili takozvanu državu Kosovo.

Rade Bg

12.02.2020. 15:52

Ako je sporazum postignut Dejtonskim ugovorom u kome je naglasena Republika Srpska,to moze da bude samo privremeno i nista vise. Republika Srpska ima puno pravo na odcepljenje od BiH po svim demokratskim pravima. A zasto se to ne koristi ja to neznam.

istina

12.02.2020. 17:16

@Rade Bg - Rade@Sam mozes da pronadjes odgovor. Proguglaj sta pise u dejtonskom sporazumu i sve ce da ti bude jasno.

Srpko

12.02.2020. 16:09

Referendum Predsednice i neka federacija zivi sa svojim gradanima a mi sa svojima u miru. U kojoj zemlji odluke donose sudije? Samo u nicijoj zemlji zato sto nema ni drzave nego je sastavljaju sa sudijama stranim. ZIVELA NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA!!!

Мартиновић Бернард

12.02.2020. 16:35

Не дај те се браћо Срби, ви сте једини прави Срби. Не као ови у Београду. Живели браћо.

Р.Српска

12.02.2020. 16:59

Овако се брани Р.Српска.Овакви ставом имате подршку свих Срба у Р.Српској

Tof

12.02.2020. 17:11

Dosta kukanja braco Srbi,dignimo glave i dosta ponizavanja.Vulin kuka nemoze u CC,på zasto jacamo vojsku nego da niko nemoze da te ponizava!!!!.Napred i samo hrabro Srbi gde god bili.

istina

12.02.2020. 17:21

Ustavni sud je nastao dejtonskim sporazumom ,isto kao i entiteti i distrikt, tako da politicari paze na svoj rad. Dejtonski sporazum nije svedski sto .

esb-puerto@arcor.de

13.02.2020. 23:30

zčuj to . Sede tri stranca u vrxovnom sudu BiH .. Koja je to kiki riki država kad im sede stranci u sudu. ? ili bi trebali mi da pošaljemo sudije za Nemačku , Francusku , Englesku. pa da oni.odlučuju u njihovim sudnicama. ?