ПОЛИТИЧАРИ из Републике Српске једногласно су донели одлуку да представници РС који делују у институцијама БиХ обуставе учествовање у доношењу одлука све док се не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити странаца.

Ово је једногласан закључак донесен у Бањалуци на састанку са Жељком Цвијановић, председницом РС. Одлуку су подржале и владајуће и опозиционе странке из РС.

Повод за овакав потез је недавна одлука Уставни суд БиХ да прогласи неуставним члан Закона о пољопривредном земљишту РС. Овим законом је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске. Уставни суд сматра да је реч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".

Оваква одлука Уставног суда БиХ није прихватљива за РС и представља удар на територију РС, јер ако би се допустило уписивање територије РС на државу БиХ, то значи да Српска остаје без дела територије, а што је противно Дејтонском споразуму по којем РС припада 49 одсто територије, а ФБиХ 51 одсто.

Жељка Цвијановић, председница РС, поручила је након састанка, да је Уставни суд и до сада задирао у ентитетска питања, а да је сада почео да задире и у територијална.

- Једногласно смо усвојили два закључка - рекла је Цвијановићева. - Учесници су сагласни да представници из РС у институцијама БиХ обуставе учешће у одлучивању по било ком питању из надлежности институција БиХ до усвајања закона о Уставном суду БиХ у коме неће бити страних судија. Друго, неопходна је хитна седница Народне скупштине РС на којој ће се расправљати о одлукама Уставног суда БиХ.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у понедељак, 17. фебруара, бити одржана посебна седница Народне скупшине РС на којој ће бити расправљано о питањима која се односе на одлуке Уставног суда БиХ.

- Ако се до тада не реши проблем, повућиће се српске судије из Уставног суда БиХ - рекао је Додик. Он је поручио да ће РС ићи својим путем.

- Ово правна држава? - упитао се Додик. - Ово је правно да не кажем шта, Дејтонски споразум је урушен много пута, а све одлуке су биле на штету РС. Обавеза Американаца је да се не мешају, а то раде. Доста више тога да се о правима брине америчка амбасада.

Закључак свих парламентарних странака из Српске, које делују и у заједничким институцијама БиХ, у пракси ће значити да Парламент БиХ, Савет министара БиХ и Председништвио БиХ неће моћи да донесу ниједну одлуку све док се не испуни захтев из Српске и промени структура Уставног суда БиХ.


ДЕВЕТОРО СУДИЈА, ТРОЈЕ СТРАНАЦА

УСТАВНИ суд БиХ се састоји од деветоро судија. По двоје судија долазе из реда српског, бошњачког и хрватског народа, а троје судија су странци. Досадашња пракса при гласању, а одлуке се доносе простом већином, показала је да двоје Бошњака и троје странаца могу да донесу све одлуке. У досадашњем одлучивању овај метод је примењен у десетини случајева где су доношене штетне одлуке по Српску. Најочитији пример је одлука о проглашењу неуставности Дана Републике Српске 9. јануара или одлука о укидању грба, заставе и химне РС.


АМБАСАДА САД О ОДЛУЦИ

ПОВОДОМ одлуке РС реаговала је америчка амбасада у Сарајеву позивом, како се наводи, свим странама да поштују одлуке Уставног суда БиХ, а изабране и именоване званичнике да извршавају своје уставне обавезе. Из амбасаде су казали да је Уставни суд БиХ коначни ауторитет који одређује шта Устав БиХ прописује, а шта не прописује.