Комић: Анкетирано око 1.400 домаћинстава

Д.Л.

23. 09. 2019. у 14:45

Комић: Анкетирано око 1.400 домаћинстава

Јасмин Комић, фото В.Трипић

Приликом интервјуисања користи се `капи` метод, као и компјутери за уписивање одговора на постављена питања са софтверским рјешењем који је развијен у нашем заводу и Републичком заводу за статистику Србије, навео је Комић
Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић изјавио је да је у досадашњем току анкетирања домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка на подручју Републике Српске, према непотпуним подацима, анкетирано око 1.400 домаћинстава и око 4.000 лица.


Он је рекао новинарима у Бањалуци да се подаци за узорак у Републици Српској прикупљају у 50 јединица локалне самоуправе, а анкетирање на терену проводе 42 анкетара која прикупљају податке у стамбеним јединицама од испитаника методом "од врата до врата".


- Приликом интервјуисања користи се `капи` метод, као и компјутери за уписивање одговора на постављена питања са софтверским рјешењем који је развијен у нашем заводу и Републичком заводу за статистику Србије", навео је Комић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Због статистике у РС сутра почиње анкетирање 30.000 домаћинстава


Он је напоменуо и да је у свако домаћинство послато писмо у којем се каже да је методом случајног избора то домаћинство изабрано за анкетирање, као и да ће тај посао радити анкетари са акредитацијама Републичког завода за статистику. - Из података који се прикупе за главни оквир узорка неће се производити никакви резултати. То је само списак као основ за даља анкетна истраживања, навео је Комић.


Он је подсетио да је првобитним планом на подручију Српске предвиђено да оквир узорка броји најмање 80.000 домаћинстава.


Три статистичке институције у БиХ, Републички завод за статистику Републике Српске, Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику почели су 17. септембра спроводити анкетирање домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка.

Спровођење овог важног пројекта је од изузетног значаја за статистичке институције, будући да главни оквир узорка служи као основа за анкетна истраживања као што су анкета о радној снази, анкета о потрошњи домаћинстава и слично.


Пројекат ће трајати три године, кроз 12 квартала.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације