Послодавци подржали образовне реформе у РС

Д. Л.

уторак, 23. 07. 2019. у 23:59

Послодавци подржали образовне реформе у РС

Depositphotos

Унија послодаваца подржава трансформацију образовног система и предлаже прилагођавање уписне политике потребама тржишта рада, као и промену финансирања факултета из буџета

- Унија удружења послодаваца Републике Српске подржава настојања Владе Српске ка потпуној трансформацији образовног система и као кључне мере предлаже прилагођавање уписне политике потребама тржишта рада и развојним политикама Републике, те креирање ефикасних механизама контроле кориштења буџетских средстава.

Унија предлаже промену начина финансирања факултета из буџета тако да буду финансирани само студијски програми потребни тржишту рада, а остали на комерцијалној основи, као и повезивање високог образовања са научноистраживачким радом и привредом кроз посебан програм.

Унија предлаже да као полазни документи у дефинисању и планирању тих мера и активности за трансформацију образовног система буду кориштени "Смернице за развој привреде Републике Српске 2018-2022", Приједлози и препоруке Уније удружења послодаваца за Програм економских реформи Српске 2019-2021 и Анализа и пројекције тржишта рада Српске 2019-2022.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Петровдански сабор у Поткозарју окупио 600 учесника

Из Уније је саопштено да се даје подршка приступу који би подразумевао "успостављање широке друштвено-политичке коалиције" за реализацију договорених мера и активности, имајући у виду значај ефикасног и модерног образовног система за раст животног стандарда и економије Српске и уважавајући негативне демографске трендове који имају значајне реперкусије на образовни систем и тржиште рада.

Унија изражава спремност да преузме одговорност за реализацију оних мера и активности које јој буду поверене.

Влада Републике Српске је 18. јула донела закључке којим се изражава определење за трансформацију целокупног образовног система Српске с циљем његове модернизације, прилагођавања потребама домаће привреде и тржишта рада, раста економије и запослености.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације