Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта рекао је да један од најважнијих циљева Србије и Републике Српске треба да буде јачање националног, духовног и културног јединства српског народа без обзира на постојеће границе.


Линта, који је током викенда присуствовао 11. Јањском вишебоју у Стројицама, општина Шипово, у Републици Српској, рекао је на том скупу да треба чувати српски језик и ћирилицу, саопштено је данас и Савеза Срба из региона, чији је Линта председник. - То, између осталог, значи да чувамо да се окупљамо око Српске православне цркве, да негујемо културу сећања на наше страдале сународнике у 20. веку, истакао је Линта.

Линта је током дводневног боравка у општини Шипово разговарао са начелником општине Миланом Ковачем и председником Скупштине општине Миланом Плавшићем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шампион Љубичевског вишебоја спрема се за четврту титулу витеза


Он је присуствовао скупу на позив начелника општине Шипово и Завичајног удружења Јањана у Војводини.

Јањски вишебој је традиционална спортско-забавна и етно-туристичка манифестација која је позната по томе што окупља велики број мештана, али и Јањана расутих широм света, посебно оних који живе у Србији.

У суботу, 20. јула, на програму су биле традиционалне дисциплине бацање камена с рамена, скок у даљ и надвлачење конопца, а затим такмичење у кошењу траве, где је победник био Вук Вучковић из Чачка.


У конкуренцији сениора, гост из Чачка био је најбољи међу косцима из Шипова, околних општина и такмичара из Србије, а пехар му је уручио Миодраг Линта.

Јањски вишебој се наставио јуче у селу Стројице, избором најлепше јањске ношње, такмичењем у шаху, развијањем јањске пите, справљањем чувеног сира гужваша, натпевавањем јањских песама, а завршио је проглашењем победника и концертом певача народне музике Јована Перишића.

Линта је јуче пре подне присуствовао литургији и прослави Светог великомученика Прокопија у јањском селу Бабић и посетио је, између осталог, извор Пливе, село Прибељци, туристички бисер Републике Српске Јањске отоке и манастир Глоговац који је драгуљ и понос Јања.


ЈАЊ

Јањ је географска, историјска и културна област јужно од Шипова према Купресу коју чини око 20 села смештених у и око кањона реке Јањ. Област Јањ обухвата око 85 одсто површине општине Шипово и простире се на око 450 километара квадратних.