Већ трећу школску годину у РС се уписује мање од 10.000 првачића. За школску 2019/2020. у 187 школа уписано је 9.293 ученика, што је најмањи број у последње три године. Опадање броја првачића забринуло је учитеље и наставнике у основним школама, који страхују да би због мањег броја ђака могли да остану без посла.

- Осети се да има мање одељења у многим школама по Српској, а поготово по мањим општинама. Колеге се већ жале да ће попуњавати норме радећи у по две школе - причају учитељи и наставници за "Новости".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Планинар Миодраг Станић открива све лепоте тајновитог Маглића (ФОТО/ВИДЕО)

У основном образовању Српске има око 11.000 запослених, кажу у Синдикату образовања, науке и културе Републике Српске и додају да је ситуација са опадањем броја уписаних ђака забрињавајућа.

- Очекујемо од ресорног министарства да се збрину сви радници у просвети који због опадања броја ђака неће моћи да испуне пуну норму часова - каже за "Новости" Драган Гњатић, председник синдиката.

Он додаје да пуна норма значи и пуну плату, која у основном образовању износи у просеку око 1.000 марака.

Мирослав Попржен, председник Актива директора основних школа бањалучке регије, каже за "Новости" да Српској прети потенцијална опасност да просветари остану без посла уколико се настави смањивање броја првачића.

Драган Гњатић

- Чим имате једно одељење мање у школи, то је и један човек мање - истиче Попржен. - Чим неко губи норму одмах му се тражи још једно одељење у другој школи како би остао на пуној норми. Попржен додаје да је једно од решења да се кроз измене закона иде у смањење максималног броја ђака у основним школама, који сада износи 30.

- Уколико би се тај број смањио на 20 до 22, могли бисмо да формирамо више одељења или да останемо на истом броју уколико се буде смањивао број првачића - истиче Попржен.

У Министартсву просвете и културе РС за "Новости" су рекли да ће просветни радници који остану без пуне норме бити распоређени на друга радна места у складу са законом, као и до сада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови погон и 80 радних места

УКИДАЊЕ

Рационализација школске мреже и затварање основних школа по Српској услед све мањег броја првачића неће се десити ове године.

- Последњи пут рационализација мреже школа рађена је у школској 2017/2018. години када је са радом престало пет подручних петоразредних одељења која нису имала ниједног ученика и 10 подручних петоразредних одељења која су имала по једног или два ученика - појашњавају у министарству.