„НОВОСТИ“ ИСТРАЖУЈУ: Шта стоји иза масовног одласка радне снаге из РС

С. Мишљеновић

06. 07. 2019. у 06:41

„НОВОСТИ“ ИСТРАЖУЈУ: Шта стоји иза масовног одласка радне снаге из РС

Радници у грађевинарству / Фото Д. Поздеровић

Најаве повећања плата и боље пронаталитетне политике нису допринели останку грађана. Шкребић: Не одлазе само због новца већ и због политичке ситуације и несигурности

И У ПРВИХ шест месеци ове године наставио се тренд масовног одласка радне снаге из Српске. Најаве повећања плата и боље пронаталитетне политике нису допринели да грађани Српске остају, већ и даље "трбухом за крухом" настављају да иду према земљама Западне Европе. Поред Немачке, Аустрије, Словеније и у последње време много радника из Српске одлази у Хрватску. Из Српске највише одлази квалитетна и обучена радна снага. Ту пре свега спада медицински кадар, вариоци, грађевинци, конобари, кувари, возачи, аутомеханичари...

Прочитајте још: ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ: Одлазе из Српске због већих плата и сигурности!

Грађани који одлазе да раде у наведене земље имају плате од 700, па до 2.000 евра и више, зависно од посла који пронађу и договоре. Више новца им остаје уколико им нови послодавци плаћају стан и то и јесте један од главних услова, који се гледа код уговарања. Они који су већ пронашли посао у Немачкој и Словенији кажу да је све више послодаваца који обезбеђују смештај радницима, како би их приволели да дођу.

- У Словенији и Немачкој можете зарадити од 1.000 па до 2.000 евра. Сада је на вама колико ћете уштедети. Наравно, могућа је и већа зарада, зависно од газда и посла који обављате. Углавном зарађује се од три до четитри пута више него у Српској за исти посао - кажу саговорници "Новости".

Прочитајте још: ДРЖАВА ИХ ШКОЛУЈЕ ПА ПОМАЖЕ ДА ОДУ: Зашто НСЗ учествује у одливу кадрова?

Према речима послодаваца и синдикалаца, тешко је дати званичну процену колико је људи у последње две године напустило Српску, али да је тај број сигурно достигао више од 50.000. Да се тренд одласка радне снаге наставио и ове године, за наш лист потврдио је и Драгутин Шкребић, председник Уније послодаваца РС.

- Нажалост, све више радника одлази из Српске. И то нам одлази квалитетна радна снага. Очекујем да се овај тренд и повећа од следеће године, када буде озваничена либерализација визног режима са Немачком - објашњава Шкребић.

Он даље каже да политичари морају више да раде на побољшању животног амбијента грађана, јер многи одлазе због лоше политичке, социјалне и економске ситуације.

Драгутин Шкребић


- Уколико би се направио одржив план да млади парови лакше и јефтиније решавају стамбено питање, да се смање порези на плате и направе разни фондови, који би помагали грађанима, сигурно би и многи остали у Српској - истиче Шкребић.

Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС, каже за "Новости" да дефинитивно угоститељство у РС испашта због све већег одласка квалитетног кадра из те бранше.

ПЛАТА ПО подацима Пореске управе РС, послодавци у Српској су пријавили око 251.000 радника. Просечна плата у РС износи 901 КМ.

- Послодавци који поштују своје раднике немају тај проблем. То значи да им запослени имају добре плате, пријављени су и уплаћени су им сви доприноси. Проблем је и што наше "газде" раднике у угоститељству третирају као нижу класу, и очекују да раде за 600 КМ месечно. Добро је што има и оних који поштују законе, али њих је 50 одсто - сматра Татић.

Татић додаје да на Западу угоститељски радници могу за сезону да зараде као кувари око 1.500 евра, конобари око 1.000, а собарице око 800 евра. То је, каже, од два до три пута више него у Српској за исти посао.

У фирми "Ворфорс" из Бањалуке, која посредује у одласку радника у иностранство из РС, кажу за наш лист да ће само ове године одвести преко 1.000 радника да раде у Словенију и Немачку, а да сада имају захтеве и за Хрватску.

НЕЗАПОСЛЕНОСТ

У РЕПУБЛИЦИ Српској тренутно је незапослено 90.280 особа, што је за око 18.000 људи мање него у мају прошле године. Од укупног броја незапослених, чак 27 одсто њих има између 24 и 35 године, дакле оних у најбољој радној снази, подаци су Завода за запошљавање РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације