Мост у Градишки граде већ од јесени!

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 06. 2019. у 07:43

Мост у Градишки граде већ од јесени!

Мост у Градишци Фото С. Мишљеновић

Почиње изградња коридора "Пет Це" кроз Републику Српску, најава реализације великих инвестиција. Трнинић: Активно се ради на пројектима ауто-пута Бањалука-Приједор и Бијељина-Рача

НАКОН што је у Добоју озваничен почетак радова на првој деоници паневропског Коридора 5Ц на територији Српске, чија је вредност 70 милиона евра, институције РС ове године очекује и почетак градње моста у Градишки на Сави, као једне од највећих инвестиција, која ће допринети коначно повезивању ауто-пута Бањалука - Градишка са Хрватском!

Прочитајте још - Српској за путну мрежу 300 милиона КМ!

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић каже да је почетак радова на Коридору 5Ц наставак пројекта ауто-пута "9. јануар" и повезивања са Београдом.

- Ово је вредан пројекат и зацртали смо да до 2030. године изградимо мрежу ауто-путева дугу око 420 километара. Ово је доказ да Српска може изводити захтевне и скупе пројекте, на шта треба да будемо поносни - навео је Трнинић.

Према његовим речима, ове године се коначно очекује и почетак изградње моста у Градишки на Сави, а процене су да радови могу почети у септембру месецу.

- Многи саобраћајни пројекти у Српској су близу реализације и раде се експропријације земљишта и пројектовања - истиче Трнинић.

АУТО-ПУТ АУТО-пут на Коридору 5Ц, чија је укупна дужина 46,6 километара, биће изграђен у четири фазе, а вредност комплетног пројекта од Добоја до Вукосавља процењена је на 500 милиона евра.

Он каже да су посебно у фокусу пројекти ауто-путева Бијељина - Рача и Приједор - Бањалука.

- Кинеска компанија која ће градити ауто-пут Бањалука - Приједор ради на том пројекту. Очекујемо да наредне године, на јесен, започне изградња те деонице - додаје министар.

Иначе, када се говори о првој деоница ауто-пута на Коридору 5Ц, она се гради на потезу Јоховац - Руданка у дужини од 5,65 километара и биће финансирана кредитним средствима ЕБРД и грант средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан.

ЕРДОГАН НА ПОЛАГАЊУ ТЕМЕЉЦА? МИНИСТАР Трнинић каже да се почетком јула очекује полагање камена темељца за нови мост на Рачи, који гради Србија. Мост ће бити 300 метара низводно од садашњег моста. Како каже Трнинић, постоје информације да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган доћи на поставање камена-темељца за тај мост, јер ће на изградњи бити ангажована и једна турска компанија.

Председник Владе РС Радован Вишковић рекао је да је ово изузетан пројекат и да је за Владу битно да се настављају јавне инвестиције, које омогућавају запошљавање радника и повећање БДП.

Он је навео да је овај део ауто-пута вредан 70 милиона евра и да ће у наредних 15 до 20 дана бити одржана посебна седница Народне скупштине Српске, да би био усвојен план парцелације за изградњу ауто-пута до Раче и границе са Србијом.

- Том деоницом градићемо и гасовод и једним ударцем убићемо две муве. Радићемо све да отворимо јавне радове и у секторима енергетике и осталим областима, како бисмо живот људи у Српској учинили што бољим и зауставили њихов одлазак са ових простора - рекао је Вишковић.

Директор предузећа "Аутопутеви" Душан Топић истакао је да је реч о значајном пројекту за Српску и ту фирму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације