ОКРУЖНО јавно тужилаштво Бањалука објавило је Наредбу о обустави истраге против Бошка и Богдана Диљевића у вези са убиством Бојана Копрене из Буквалека код Бањалуке у којој је детаљно образложено зашто тужилаштво, за разлику од полиције, осумњичене не сматра одговорним.

Прочитајте још: ОБРТ У СЛУЧАЈУ УБИСТВА БОЈАНА КОПРЕНЕ: Стопирана истрага против Диљевића!

Наиме, сведок-очевидац на основу чијег је исказа полиција теретила Диљевиће, током саслушања у тужилаштву 28. јуна прошле године је потврдио своју изјаву, али су том приликом уочене и одређене контрадикторности. Међутим, када је у априлу ове године поново саслушаван, он је рекао да ништа од оног што је изјавио полицији није истина, те да критичног дана уопште није био са Бојаном Копреном!

Прочитајте још: СЛУЧАЈ УБИСТВА БОЈАНА КОПРЕНЕ: Откривене кости, а истрага тапка!

Објаснио је да је раније, неистините изјаве, дао јер је осећао страх од инспектора Драшка Вујмиловића и Зорана Марића, који су током саслушања на њега галамили и претили му да ће остати у полицији колико год њима треба, те да се неће моћи вратити у Словенију, где привремено ради, јер ће му одузети пасош.

- Вујмиловић је тражио да му преда словеначку визу и све време током саслушања ју је држао код себе - наводи се у наредби.

Инспектори су и касније вршили притисак на сведока и тражили да им саопшти какву је изјаву дао тужилаштаву, а чак су му говорили да ће ићи с њим када буде давао изјаву. Због свега тужилаштво је против инспектора отворило истрагу због сумње да су починили кривична дела злоупотреба службеног положаја или овлашћења и изнуђивање исказа.

Надаље тужилаштво је и кроз материјалне доказе успело да докаже да прва сведокова изјава није истинита и то на основу телефонског листинга између њега и Копрене.

- Компаративном анализом и кретањем по базним станицама је утврђено да у временском периоду од 5. до 8. јула 2014. године Копрена и сведок уопште нису били у исто време на простору истих базних станица, те да међу њима нема ни регистроване комуникације 6. и 7. јула 2014., што је потврђено и извештајем о извршеној оперативно-криминалистичкој анализи УКП МУП РС - наводи се у наредби.

Такође, анализом снимка са надзорне камере са бензинске пумпе "Нестро петрол" у улици Мањачких устаника утврђено да је Копрена 7. јула 2014. сам био на пумпи у периоду од 20.16 до 20.19 часова. То, како се наводи, неспорно потврђује да исказ који је сведок дао у полицији није истинит у делу у којем је описао да је био у друштву са Копреном од 20 часова.

Такође, искази још троје људи потврђују да је Копрена у критично време у "Крчми код Розе" седио у друштву са власником објекта, а касније им су се придружила још два лица, међу којима уопште није било сведока. То такође потврђује да његов исказ, који је дао полицији, није истинит јер се у њему наводило да је заједно с Копреном седио у "Крчми код Розе".