МОДИРЧА - У оквиру сталног лечења пацијенти у специјализовној Болници за хроничну психијатрију у Модричи имају радно-окупациону терапију када се баве пољопривредоном произоводњом. У заштићеној кући ове Болнице за хроничну психијатирију у Доњим Кладарима, 12 пацијената тренутно ради у пластенику где су засадили 800 садница паприке, парадајза, патлиџана и краставаца. У оквиру куће узгајају око 70 кока носиља које донесу 900 јаја на месечном нивоу, а у прошлој години су отхранили 200 пилића.


- Кроз овај вид укључивања пацијената у рад у пољопривреди, они остварују интеракцију са околином и осећај корисности и продуктивности. Њихове активности у баштованству, сточарству па и рад у кухињи значи бољу социјализацију, размену искустава, више дружења, бољу адаптацију на болничке услове, привикавање једних на друге - истакла је Ружа Лукић руководилац радне терапије у овој болници и додала:

- На крају радног дана одлично се осећају и имају бољи сан. Често сами анализирају ко је шта урадио и планирају шта ће да раде наредног дана. Овај рад и овај смештај у Кладарима је као једна сеоско домаћинство и њима је то живот какав су некада живели. На тај начин враћамо их у некакву нормалу, да су битни, да је њихов рад користан - каже Лукићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Смедерево: Психијатрија као нова

Лекари ове болнице у лечењу хроничних болесника редовно користе радно-окупациону терапију. Од 285 пацијента, смештених у болницу, преко 70% њих је обухваћено неким видом радно-окупационе терапија, а од чега њих 50-так се бави пољопривредом. Како кажу рад у пољоппривреди је последњи корак ка њиховом пуштању кући са лијечења.

- Пацијенти су овде запослени и ми покушавамо тај њихов здрави део личности да сачувамо па и да их вратимо као здрве личности.. Ти радови у пољопрвреди за пацијенте су изузетно важни. Све је као у правом домаћинству. Ми смо јединствена болница у Српској која ради на овај начин. Сви ови пацијенти у башти раде на начин какав су донели из свог краја, из Херцеговине, Крајине, Романије. Ни у чему их не спутавамо јер желимо да се њихова личност кроз овај рад у потпуности оствари односно да они оздраве - рекла је Гордана Спасојевић, социјални радник у Специјалној болници за хроничну психијатрију Модрича.

Њих око 50-так у току године на њиви, у пластенику или на фарми произведе значајне количине хране потребне за болничку кухињу. Осим здрвствене компоненте, на овај начин се уштеде заначајна финсијска средства у болници.