ХЕРЦЕГОВЦИ када се сложе и олово пливати може"! Горштаци из долине Неретве и Требишњице, које је живот донео у војвођанску равницу, често се поносе овом изреком, а да је примењују у животу потврдило је Завичајно удружење "Херцеговина" из Суботице које помаже изградњу куће свом земљаку Дејану Зуровцу.

Дејан је из родног Мостара избегао пре 27 година. Бежећи од ратног вихора селио се неколико пута, да би пре неколико година мирну луку нашао на северу Бачке, где је створио и породицу. Бори се колико може и колико му неизлечива болест меких ткива, коју има годинама, дозвољава. Кров над главом успео је да стекне тек пре годину и по дана и то путем конкурса Комесаријата за избеглице.

- На први поглед кућа је дeлoвала усељиво, али када смо ушли у њу видели смо да не можемо ту да боравимо и поново смо отишли у подстанаре. Била је у веома лошем стању, а сам нисам ни умео, ни имао чиме да је средим - почиње причу Дејан. - Обратио сам се за помоћ ЗУ "Херцеговина" и они су одмах изашли у сусрет да помогну и почну адаптацију куће. Међутим, када су почели, дошло је до урушавања, и морала је да се уради комплетна реконструкција куће.

У помоћ су притекли сви Херцеговци из удружења и врло брзо кућа је била под кровом. Док поносно гледа у свој нови дом, Дејан нестрпљиво чека вест из породилишта да је добио наследника.

Прочитајте још - КОСТИЋИМА НОВО ГНЕЗДО: Шесточланој породици гради се кућа

- Радимо на пијаци, зарадимо толико да преживимо, боримо се са недаћама, мојом и очевом болешћу и ово нам је велика помоћ. Немам речи којима бих довољно захвалио свим мојим Херцеговцима и њиховим пријатељима који су нам омогућили да имамо кров над главом - не скривајући емоције додаје Дејан. - Једва чекам да овде одраста мој првенац.

Зуровац са члановима удружења "Херцеговина" испред куће Фото Ј. Л.Кућа породице Зуровац је стављена под кров, али да би била усељива треба још доста посла и новца. Херцеговци пак не одустају.

- Пре отприлике два месеца наш члан Дејан нам се обратио са молбом да му, због изузетно тешке материјалне и здравствене ситуације, помогнемо у обнови неусловне куће у којој је живео. Уз свесрдну помоћ свих чланова удружења и пријатеља успели смо да кућу ставимо под кров - истиче Драгослав Андрић, председник ЗУ "Херцеговина".

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ

УДРУЖЕЊЕ "Херцеговина" је до сада учествовало и организовало многе хуманитарне акције, а ово је највећи подухват који је покренуло. Зато апелују на све људе добре воље који могу да помогну да породица Зуровац добије дом достојан сваког човека.