РЕПУБЛИКА Српска је заузела веома јасан став. Не подржавамо активацију МАП и тражимо од српских представника у Савету министара да се не баве тим питањем, јер они долазе из Српске и треба да поштују њене ставове. Недопустиво је да се врши пренос имовине РС и ту смо поруку јасно послали, као што смо у вези с питањем НАТО категорично поновили став, да о том члансту у потпуности пратимо Србију, поручила је председница РС Жељка Цвијановић, након састанка званичника Српске.

Она је додала да су учешћем на састанку сви актери показали јединство и политичку зрелост.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик поручио Алијанси: Не подржавам улазак у НАТО

Председница РС изјавила је да је став Српске у погледу чланства у НАТО и другим евентуалним војним савезима неутралност у односу на постојеће војне савезе, све до евентуалног расписивања референдума на којем би била донета коначна одлука о овом питању.

Она је нагласила да се овим јасно указује и на то да је референдум основа за доношење коначне одлуке о питању чланства.

Иначе, на састанку је усвојено 15 закључака. Један од њих је да Српска не подржава улазак БиХ у било које војне савезе, све до коначног одређења Србије, као потпи снице и гаранта Дејтонског мировног споразума.

БЕЗ МЕКТИЋА, ШАРОВИЋА И ЦРНАТКА АКТУЕЛНИ српски министри у Савету министара БиХ, министар иностраних послова Игор Црнадак, и министри безбедности и спољне трговине и економских односа Драган Мектић и Мирко Шаровић нису дошли на састанак.

Цвијановићева је истакла да решења садржана у Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности, коју је НС РС усвојила 18. октобра прошле године, представљају искључиви оквир за деловање свих органа и институција Српске, изабраних представника у институцијама БиХ, и њених представника у међународним организацијама и форумима.

- Овај састанак је био веома важан и показао је јединство - рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је истакао да међународна заједница игнорише потребе и захтеве РС и још једном нагласио да је за Републику Српску најбоље решење војна неутралност.