ЈЕРКО Иванковић Лијановић, један од власника компаније “Лијановић”, осуђен је у Суду БиХ на 12 година затвора и новчану казну од 50.000 КМ због организованог криминала, утаје пореза и прања новца.

Неправоснажном пресудом Јерко, иначе бивши министар пољопривреде, шумарства и водопривреде ФБиХ и лидер Народне странке Радом за бољитак, оглашен је кривим да је руководио криминалном групом чијих је осам чланова осуђено на укупно 40 година и осам месеци затвора.

Његов брат Славо Иванковић Лијановић осуђен је на десет година и новчану казну од 30.000 КМ, док је други брат Јозо ослобођен оптужбе за организовани криминал. Бивши федерални министар трговине Мирсад Бахиљ осуђен је на 5 година и 10 месеци, као и Јозо Слишковић. На по пет година затвора осуђени су Мирјана Шакота и Мирослав Чолак, док су Жељко Микулић, Драженко Квесић и Мирко Галић осуђени на затвор од по три године.

Ради се о предмету “Месо” који је покренут 2014. године када су у великој акцији СИПА и Тужилаштва БиХ ухапшени чланови породице Лијановић и њихови сарадници. У пресуди се наводи да је ова криминална група оштетила буџет БиХ за 13,6 милиона КМ.

Пресудом су обухваћене и фирме “Фармко” која је новчано кажњена са два милиона КМ, фирма “Фармер” са 800.000 КМ и “Оптимум” са 200.000 КМ. Осим затворске казне Јерку се одузима и противправно стечена имовинска корист у износу од 1.474.900 КМ, а Чолаку од чак шест милиона КМ.


ПРОЧИТАЈТЕ И:KRVAVA TUČA U CENTRU BANjALUKE: Šrafcigerom dokrajčio žrtvuПресудом је одбијена оптужница за одређене тачке које су се односиле на фирме “Лијановићи” и “Ми-Мо”, и на Славу Иванковића Лијановић, Бахиља и Галића.

Првостепену пресуду изрекла је председница судског већа Амела Хускић, наводећи да су наводи оптужбе доказани. У образложењу пресуде она је навела да је суд разматрао исказе свих сведока како оптужбе, тако и одбране, те упоредио чињенице које су изнели у судници, са осталим изјавама, материјалним доказима, те налазима и мишљењима вештака економске струке.

- Суд је утврдио да су Јерко и Славо криви за организовање криминалне групе која је деловала од 2007. до 2012. године. Групи су се придружили остали оптужени и оснивали фирме са минималним капиталом од 2.000 КМ и потписивали уговоре са “Лијановићима” - истакла је Хускићева.

Јерко Иванковић Лијановић је и средином јануара ове године у Кантоналном суду у Тузли осуђен на девет година затвора због злоупотребе службеног положаја или овлашћења у вези са незаконитим доделама подстицаја пољопривредницима у ФБиХ.


СУД ПОД УТИЦАЈЕМ ПОЛИТИКЕ

ЈЕРКО Иванковић Лијановић није се појавио у судници, а потом се огласио поруком:

- Жао ми је што је суд подлегао политичким утицајима и покушао да донесе осуду за нешто што нисам починио. Очигледно се ради о даљем притиску да бих одустао од политичком ангажмана. Пут до правде и истине је дуг и тежак, али верујем достижан и да ће овакве пресуде бити поништене на вишим судским нивоима - истакао је Лијановић.