У игри нови премијер РС

М. ФИЛИПОВИЋ

16. 10. 2014. у 06:46

Марко Павић, лидер ДНС, потврдио „Новостима“ да ће тражити мандатара за састав владе. СНСД предлаже Жељку Цвијановић, а ДНС ће Недељка Чубриловића

БАЊАЛУКА - Демократски народни савез тражиће од коалиционих партнера СНСД и СП да управо ДНС именује мандатара за састав нове Владе Српске. Највише шанси за ту функцију, у овом тренутку, има потпредседник ДНС Недељко Чубриловић, док је мања вероватноћа да ће се за ово место лично кандидовати лидер партије Марко Павић, сазнају „Новости“ у врху ДНС.

ДНС, као део владајуће коалиције у РС, који очекује укупно девет од 44 мандата владајућих партија у Народној скупштини РС у новом сазиву, одлучан је да први пут добије место мандатара.

Лидер ДНС Марко Павић потврдио је јуче „Новостима“ да ова партија, по основу договора са СНСД и СП и освојеним мандатима, има легитимно право да предложи мандатара.

- Постигнут је договор да ДНС подржи кандидате СНСД за функције председника РС и српског члана Председништва БиХ, а да, по окончању избора, први бира следећу важну функцију у РС. Тако да смо изабрали премијерско место - рекао је Павић.

Он је нагласио да ДНС са овим ставом улази у предстојеће разговоре о формирању власти у РС, који ће убрзо почети. Први састанци очекују се одмах по званичној потврди резултата избора у Централној изборној комисији БиХ. Врх ДНС, како сазнајемо, искључује могућност уласка у коалицију са СДС.

ИНЦКО УПАО У СТУДИО САРАЈЕВО - Током емисије „Ја бирам госте“ на сарајевској ТВ1 догодила се необична ситуација коју је узроковао високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изненадним уласком у студио. Пре његовог „упада“, гости емисије су били шеф мисије ОЕБС у БиХ Џонатан Мур, професор Дамир Марјановић и бивши југословенски политичар Богић Богићевић који је, како је навео Инцко, био тај који му је јавио да се „окупљају на ТВ1“. Инцко је, објашњава, мислио да је у питању нека „седељка“ и да се ту „опуштају“, алудирајући да се опуштају уз пиће..

Павић није желео да говори о потенцијалним кандидатима ДНС за функцију премијера РС.

- О именима је још рано говорити - рекао нам је Павић. Међутим, „Новости“ у врху партије сазнају да је веома мала вероватноћа да се Павић лично кандидује за ову функцију.

У СНСД кажу да су спремни за отворене разговоре о свим темама са коалиционим партнерима. Како сазнајемо у врху СНСД, ова партија покушаће да сачува премијерско место и да за ту функцију поново кандидује актуелну премијерку Жељку Цвијановић. У СНСД рачунају да би ДНС у некој од опција пристао и на функцију председника Народне скупштине РС, коју сада обавља функционер СНСД Игор Радојичић и већим бројем министарских места и других јавних функција.

Потпредседник ДНС Недељко Чубриловић каже, за „Новости“, да ова партија полаже пуно право на место премијера РС.

- Очекујемо брзо формирање власти у РС. И наши коалициони партнери имају право да предложе мандатара. То су озбиљне теме и о њима морамо озбиљно разговарати. ДНС се афирмисао у трећу партију у РС и то нам даје пуни легитимитет приликом формирања власти - истакао је Чубриловић.

Иначе, Милорад Додик је, по свему судећи, нови-стари председник Републике Српске. Према најновијим подацима ЦИК БиХ од јуче у 14.00, Додик је освојио 286.279, а Тадић 276.345 гласова. Остало је још да се преброје гласови дијаспоре и мобилних тимова.


ДОДИК ДОБРА, ИВАНИЋ ЛОША ВЕСТ ЗА МОСКВУ

Георгиј Енгељгард, научни сарадник Института за славистику РАН, сматра да је победа Милорада Додика добра вест за Москву, док победа Младена Иванића не би усрећила Русију.

- Председник Републике Српске Милорад Додик има подршку Москве, јер је његова влада за Русију поуздан партнер. Осим тога, Додик спроводи, колико је то могуће, доследну спољну политику - наводи Енгељгард, уз процену да се Додикова политика подудара са стратешким интересима Русије у Европи.

Енгељгард оцењује да могућа победа Младена Иванића за српског члана Председништва неће бити добра вест за Москву. Према његовој тврдњи, Иванић има „давнашњу, стабилну репутацију западног човека“.

- Господин Иванић је током последњих неколико година један од главих критичара делатности руских компанија и практично свих руских инвестиција у БиХ. Зли језици говоре да он то чини уз сугестију страних амбасада у Сарајеву - наводи Енгељгард за „Глас Русије“.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације