Виминацијска флота изронила из угљенокопа: Сензационално откриће код Костолца (Фото/Видео)

Борис СУБАШИЋ

16. 03. 2020. у 08:02

Трагом најновијег сензационалног открића дубоко у тлу брда: Највећа мистерија је из ког времена потичу бродови, херметички сачувани глином и муљем. Археологе додатно збуњује што крај пловила нема предмета којe су користили лађари

Виминацијска флота изронила из угљенокопа: Сензационално откриће код Костолца (Фото/Видео)

Тим археолога Виминацијума крај остатака највећег брода / Фото Б. Субашић

СЕНЗАЦИОНАЛНО откриће "фосилизованих" бродова, у ноћи између петка и суботе, дубоко у тлу брда испод угљенокопа Костолац, на коме се простирао велики римски град Виминацијум, запрепастило је и најискусније археологе. Пловила којима стручњаци не могу да одреде старост пронађена су у току неке давно нестале велике реке, судећи по слојевима шљунка дебелим око 15 метара испод остатака бродова.

Речног песка и муља има и изнад древних пловила, али се уопште не зна која би то река могла да буде. Ток Дунава је од места налаза удаљен око два километра ваздушном линијом. Археолози кажу да није реч ни о пресахлој реци Клепечки која је до 19. века текла овим простором, а ни о старом току Млаве.

Све је загонетно када је реч о виминацијумској флоти чији остаци вире из литице копа, мало на небу, а мало у земљи. Највећа мистерија је из ког времена потичу остаци бродова које су у давној прошлости херметички затворили глина и муљ, тако да су им чак и метални делови савршено очувани.

- Највећи брод, дуг 15 метара и широк 2,65 метара, пронађен је на дубини од око седам метара испод површине земље, а римски гробови се завршавају на два метра дубине! Зато је за сада немогуће рећи из ког хронолошког периода пловила потичу. Она су пронађена у истом ареалу где и остаци мамута, стари милион година, на 19-20 метара дубине. По тој аналогији, бродови би потицали из периода од пре 70.000 година, што је немогуће. Зато смо послали њихово изузетно очувано храстово дрво на анализе старости методом C-14, али и друге, јер смо се нашли пред великим и потпуно загонетним открићем - узбуђено нам је причао проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института и челник Научног пројекта "Виминацијум", док нас је водио стазом дуж трошне литице површинског копа коју је направио рударски багер.

Корачали смо кроз песак у коме се беле безбројне љуштуре речних шкољки и пужева из времена када је овде текла моћна река. У понору под нама црнели су се изломљени комади древних бродова, чамаца и окресано дебло огромног храста дужег од дест метара, пречника већег од метар.

Др Бебина Миловановић чисти бродско корито


Репортер "Новости" имао је ексклузивну прилику да у недељу рано ујутро дође на угљенокоп у Костолцу и присуствује чишћењу "виминацијумске арке" са археолозима који неуморно раде на налазишту од петка ноћу.

- Телефон је зазвонио око 22 сата. Из слушалице сам чуо глас господина Славковића из управе костолачких копова, који је узбуђено говорио да је багер ударио у нешто велико и да су радови моментално обустављени. Екипа из Научног центра "Виминацијум" је одмах изашла на терен - описао нам је драматични догађај др Кораћ.

Екипа археолога се из базе кроз мркли мрак упутила "нивама" кроз пустињски пејзаж површинског копа према далекој светлости моћних рефлектора багера - глодара.

Др Немања Мрђић крај прамца чамца


- Када смо стигли до тог круга светла, нисмо могли да верујемо у оно што смо видели: испред нас је лежала крма брода са веслом, коју је откинула кашика багера. Рефлектор је усмерио сноп на литицу и на око 18 метара изнад нас видели смо даске трупа. Одмах смо узели алат, узверали се уз литицу и почели да копамо. Није нам било свеједно, јер је тло врло нестабилно. Испод слоја песка дошли смо до глине и схватили да је она конзервирала дрвену конструкцију, за коју смо прво помислили да је чамац. Први зраци сунца открили су нам обрисе брода - испричао нам је др Немања Мрђић из виминацијумског тима док смо трагали за остацима флоте ходајући опасном литицом.

На све стране су провиривали делови конструкција. Негде прамац, негде ребра трупа, негде даске. Са висине се у дну копа добро видео крш дрвених конструкција које је из литице ишчупао багер.

Др Миомир Кораћ "плови" на броду у брду


- Ово је невероватно, као да је цела флота била усидрена и онда одједном пропала у муљ где је конзервирана. Виде се остаци различитих пловила. Нека личе на остатке римских ратних речних бродова, али има и доста моноксила, чамаца издубљених у деблу, које Римљани нису користили. У ствари, пре неколико дана смо 500 метара од садашњег локалитета прво пронашли први моноксил, али на још већој дубини. Да бисмо могли да претпоставимо шта се овде десило, морамо да сачекамо процену старости материјала - каже др Мрђић.

Оно што додатно збуњује археологе је што крај остатака пловила нема ниједног покретног налаза, предмета који су користили лађари, који би указао ко их је користио.

- Распоред моноксила и бродова подсећа на поредак ратног десанта, али за сада нисмо нашли трагове који указују на борбе или паљевине. Једноставно, као да је све одједном пропало у муљ. Ископавања су сложена, јер је подлога песак речног дна који се одроњава и неопходно је да се истраживање целог простора обави што брже. Зато радимо без прекида, без обзира на умор. Једноставно, реч је великом открићу које не сме да се остави неразјашњено - каже др Мрђић.

Наш репортер крај остатака пловила


Археолошки локалитет Виминацијум, чије је истраживање почело због остатака римске престонице провинције Горње Мезије, још једном је изненадило стручњаке. После проналаска остатака мамута и тајанствених магијских златних свитака на арамејском језику, којим је говорио Христ, сада је на светло дана изронила и цела аветињска флота.

- Очигледно је да смо тек на прагу великих открића. Колико год се трудио да будем рационалан, не могу да се отмем утиску да је област Виминацијума из неког необјашњивог разлога остала сачувана као временска капсула у којој се налазе одговори који ће одгонетнути историју нашег простора - каже др Миомир Кораћ.

Илија Данковић на позицији предњег једра


ДУНАВСКА ТРАДИЦИЈА

ОДЛИЧНО очувано корито великог брода стручњацима даје много информација.

- Брод је конструисан на исти начин како су прављена слична дунавска пловила до наших времена. За труп су коришћене даске спојене металним кланфама. Ивице су им на споју биле закошене, да би у настали жлеб био угуран материјал који би набрекао у води и савршено заптивао. Послаћемо заптивку са древног брода на анализу, да утврдимо да ли је реч о замашћеној кудељи или можда о храстовој маховини, која се у нашем Подунављу традиционално користила у ту сврху - испричао нам је археолог Илија Данковић.


ТИМ АРХЕОЛОГА У БЛАТУ И ПРАШИНИ

ТИМ археолога који неуморно ради на откривању мистериозне флоте и у блату и у прашини, на опасној литици, чине врхунски стручњаци: др Бебина Миловановић, др Немања Мрђић, др Иван Богдановић, Младен Јовановић, докторанди Илија Данковић и Љубомир Јевтовић, Горан Стојић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Zoran

16.03.2020. 18:07

Viminacijum ne iznenadjenje,nije senzaciju.Život na ovim prostorima pulsira od dalekog neolita.U Srbiji nema prikladnijeg prostora koji je imao sve uslove da čovek živi i opstaje.To traje do dana današnjeg.

Milan

16.03.2020. 19:03

Fenomenalno otkrice. Sve cestitke timu na postignutim rezultatima. Gde moze da se prati nastavak iskopavanja i otkrica?Da li ce arheoloski tim negde objavljivati nove rezultate?

Komentator

17.03.2020. 06:27

@Milan - Neće biti ništa od toga. To prvo ide kod stranaca da nam oni odobre i odrede kako ćemo da tumačimo istoriju na našim prostorima, da ne ispadne slučajno nešto naše, pa će to onda tako nama da objave.

Atlantida

16.03.2020. 20:01

Pravo da vam kažem i očekivao sam da je tu nađemo. To su brodovi koje je dunav u velikom potopu prije 10000 godina tu nagurao. U blizini imate najstarije civilizacije iz neolita, Vinča, Lepenski vir.

Vuk

17.03.2020. 06:49

@Atlantida - Čestitke i radnicima na kopu koji su imali savjesti i svijest da podijele sa svijetom to važno arheološko okriće

Деки

16.03.2020. 20:45

И наравно, као и увек, који год древни предмет пронађемо на нашем простору прогласимо га римским, а никако нашим српским...

Aleksa

16.03.2020. 23:53

@Деки - To je zato sto, zamisli, Srbi su na ove prostore dosli u 6, 7 veku, a Rimsko carstvo, je zamisli, bilo ovde, pre toga....

Popa

17.03.2020. 01:54

@Деки - Zato sto su rimljani bili tamo pre Srba. Slaveni su dosli u 4tom veku na ove prostore. Malo istorije iz srednje skole nije na odmet.

АцаНик

17.03.2020. 08:06

@Деки - Докажи да су се доселили тада а да нису пре живели овде! Сачували сте авионске карте? Да смо се доселили, имали би неко предање о томе а ми га немамо! Имамо само бајку из 19 века коју су немци написали о неком досељавању!?

Zoza

17.03.2020. 08:25

@Деки - To je mozda tako za vas koji mozak ne umete koristiti I verujete u zvanicnu istoriju koja je falsifikat tj. nema veze za realnoscu. Svako dobro

Kalasnjikov

17.03.2020. 08:57

@Деки - Procitaj nekad nesto pa komentarisi umesto sto prenosis komunisticke lazi i propagandu!

Деки

17.03.2020. 10:27

@Деки - Било је Римско царство које се састојало од безброј народа, а не само Римљана.

Žnidaršić

17.03.2020. 11:50

@Деки - nit je srpsko nit je rimsko vec je staroslavensko, starih ilira i slavena koji su ovdjr bili odvajkada i nisu dosli u stoljecu 7 jer nikakvih argumentiranih dokaza za dolazak slavena u 7 stoljecu nema osim crkvenih naklapanja koja nemaju jak temelj. postoji 20 protuargumenata za dolazak u 7 st, pogledajte bilo koji video na ovu temu od gorana šarića ili ciljano onaj o “nedolasku slavena“. najjednostavnije je “arheoloski” tempirati vrijeme za sve nepoznato u doba rimskog carstva.

Bojan

17.03.2020. 12:03

@Деки - Odakle su došli? Jesu li imali ikakvu državu prije nego što su došli?

Ivan

17.03.2020. 19:53

@Деки - Čemu kompleksi ljudi, zašto bećati od nekog pretka koji se doselio zarad nekog fiktivnog koji nije ni postojao?

Miša

17.03.2020. 22:43

@Деки - Takođe nema dokaza da su Srbi naseljavali te prostore. Mašta može svašta.

Rade

17.03.2020. 23:35

@Деки - Da,plemena srodna srbima su živela na tim prostorima ali ra plemena su u doba rimljana romanizovana i danas govore vlahoromanskim jezikom,Rumuni,Moldavci,Vlasi iz Srbije,Makedonije,Albanije i Grčke,svi ostali koji su kasnije došli doneli su sa sobom Slovenski jezik il Albanski jezik.

Sone

18.03.2020. 10:11

@Деки - To kazu nemci,cim su zapisi unisteni,rekla kazala,rimljana nije bilo pre 3000 god,a neko jeste,moce je da je neko srpsko pleme

Nenad Kostolac

16.03.2020. 22:19

Naravno da nije zagonetno, ta reka je Dunav koji je u ovdasnje doba udaljen dva kilometra van tadasnjeg toka.

Gangi

17.03.2020. 02:31

U pravu je čovek što reče da sve što se pronadje kažu iu doba rimljana,alo opametite se već jedbom,to je iz doba pre potopa,i još jedan u nozu da smo Srbi narod najstariji,dokle više nas smanljujete,dali smo evropi ako ne i svetu civilizaciju!! Preporučujem predavanje dr.Gorana Šarića(Naši preci i voda) sce će vam biti jasno dragi moji braćo i sestre.

Vladimir

18.03.2020. 10:50

@Gangi - Drugi izmišljaju istoriju da bi se uzdizali, a mi ono što imamo ne koristimo. "pitanje je koji su narodi živeli", pa Srbi su živeli ko drugi

Bravo!

17.03.2020. 10:47

Bar nešto lepo u ovom haosu. Nadam se da ćemo uskoro saznati i više informacija. Jedva čekam!

Tamara

19.03.2020. 21:04

@Zora - Panonsko more je nestalo pre oko 5 miliona godina, kada je postalo panonsko jezero, da bi 3 miliona godina kasnije (znaci, pre oko 2 miliona godina) jezero ppstalo sistem mocvara. Znaci, nije sigurno

Stojan

23.03.2020. 17:37

@Zora - Milioni godina ne postoje, fosili samo nastaju tokom neke katastrofe a jedina katastrofa je bio potop pre 4500 godina

UFO

26.03.2020. 17:17

@zora - Zato što je tu bila najveća prirodna rupa, geografski najbliža Beogradu, a istočno od njega zbog smera duvnja najčešćih vetrova.

Goran

17.03.2020. 21:24

Svako vece otkrice u Viminacijumu su pronasli bageri, koji su znacajno ostetili artefakte. Dokle vise!?

Dragan ns

17.03.2020. 23:41

Neće se nikad saznati prava istina jer se "ne uklapa" u zvanicnu javnu svetsku verziju.. Kao ni sve oko bosanskih piramida kao i kad je u pitanju Rtanj.. Izmisice se neka verzija kao za malu decu.. a materijal ce se "slucajno" unistiti ili izgubiti..

stefan

19.03.2020. 19:25

Koga zanima objašnjenje ovog "fenomena" kojih ima svugde po svetu nek pročita knjigu "Povratak Bogova" Grejem Henkok-a. Knjiga je na osnovu istraživanja potkrepljena činjenicama. Preporučujem. Sve će vam biti jasno.