Више од 150 историчара и истраживача потписало се да жели приступ архиви поглавара Римокатоличке цркве у време Другог светског рата, контроверзног папе Пија XII, која ће ускоро бити отворена.


Кардинал Хосе Толентино Каласа де Мендонса, главни ватикански библиотекар, изјавио је данас да су сви истраживачи без обзира на националност, веру и идеологију добродошли да затраже приступ ватиканској апостолској библиотеци, која ће архиву отворити 2. марта, пренео је АП.


"Црква нема разлога да се плаши историје", рекао је он новинарима.


Неке јеврејске групе и историчари кажу да је Пије XII, који је био папа од 1939. до 1958. године, ћутао током Холокауста и није учинио довољно да спаси животе.


Они који га у Ватикану и шире бране кажу да је користио тиху дипломатију и подстицао самостане и друге верске установе да скривају Јевреје.


Прочитајте још: ТАЈНЕ ХИТЛЕРОВОГ ПАПЕ: Архиве откривају зашто је Ватикан ћутао о злочинима


Папа Бенедикт XVI, велики бранилац папе Пија XII, убрзао је процес отварања архива, како би истраживачи могли да кажу своје мишљење.


Каласа де Мендонса упозорио је да ће се поступак проучавања милиона страница докумената из шест различитих архива мерити годинама, а не данима, недељама или месецима, и да ће захтевати стрпљење.