Овакво признање НИЈЕДНА ДРЖАВА у Канади није добила: У сусрет Дану државности Србије, Нијагарини водопади у бојама наше тробојке!

Марко Лопушина

02. 02. 2020. у 20:00

Овакво признање НИЈЕДНА ДРЖАВА у Канади није добила: У сусрет Дану државности Србије, Нијагарини водопади у бојама наше тробојке!

Depositphotos

Прво такво одавање признања страној држави у овој земљи. Др Радојевић: Канађани веома уважавају Теслу и наш народ

ЦЕНТРАЛНА свечаност прославе Дана државности Републике Србије у Канади биће одржана на Тргу Николе Тесле, код споменика српском генију и светском научнику у граду Нијагара Фолс. Организатори прославе су Амбасада Републике Србије и кабинет градоначелника овог града. Како је најављено, биће то спектакуларна свечаност, јер ће 15. фебруара Нијагарини водопади, прекопута Трга Николе Тесле, бити осветљени бојама српске тробојке.

Идеја да се слапови Нијагариних водопада осветле црвеним, плавим и белим рефлекторима потекла је од српског амбасадора Михаила Папазоглуа, који је крајем прошле године то предложио градоначелнику Џиму Диодатију, са чиме се он одмах сложио. Они ће светлети тог дана од 16 сати, када почиње свечаност, по 15 минута сваки сат. Ово је прво такво одавање признања једној страној држави и њеном народу у Канади, сазнали смо у нашој амбасади у Отави.

Прослава ће почети интонирањем химни Канаде и Србије, а затим ће бити настављена говорима званичника и представника двеју земаља. Читаво време ће се палити светло на канадској страни у бојама српске заставе, које ће обојити Нијагарине водопаде на америчкој страни реке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нијагарини водопади у бојама српске заставе на Дан државности

На подручју Нијагаре и Јужног Онтарија живи око 50.000 Срба. Очекује се да на прослави буде око хиљаду гостију и посетилаца, како Срба, тако и Канађана.

- Ово је наша најважнија национална свечаност, али и догађај који званична Канада подржава, јер Канађани уважавају дела Николе Тесле и сам српски народ. Никола Тесла је на Нијагариним водопадима остварио део својих генијалних идеја о електричнној енергији. На Нијагари је изграђена 1892. године његова прва централа, а град Хамилтон је први добио Теслину струју. Канађани то не желе да забораве - рекао нам је др Рајко Радојевић, члан Српске националне академије у Канади.


Парк и споменик Николи Тесли прекопута Нијагариних водопада

Део прометне улице у Хамилтону преименован је у Булевар Николе Тесле, чиме је први пут у историји Канаде један велики булевар именован по том великом српском и светском научнику. Након одлуке градског већа Хамилтона, донете 14. октобра 2015. године, чланови корпорације "Никола Тесла" организовали су добротворне манифестације и спонзоре у Канади и широм света. Тако је сакупљено 180.000 долара, 30.000 више од потребних 150.000 за трошкове израде саобраћајне сигнализације, односно ознака и путоказа за Теслин булевар.


Срби на Булевару Николе Тесле у Хамилтону

Сам град Нијагара Фолс посебно негује сећање на Николу Теслу и Србе. У граду постоји основна школа која носи име српског генија и која прославља његов рођендан као Дан Николе Тесле. Велики споменик научнику, који је постављен тако да гледа на Нијагару, пројектовао је бивши градоначелник, а откривен је 2006. године. Лане је простор око њега преименован у трг, а у плану је да читава градска зона на обали Нијагаре добије нови назив - Парк Николе Тесле.

ШКОЛА, МУЗЕЈ, УЛИЦЕ У плану је да име нашег генија Николе Тесле понесе још једна школа у Јужном Онтарију, затим Технички музеј у Калгарију и три улице - у Отави, Калгарију и Ванкуверу.

- На самој обали са канадске стране налази се и српска кула, или Скајлон торањ, чији је власник Ђорђе Јерић, потомак Србина из Славоније, и с њега се пружа диван поглед на Нијагарине водопаде - појашњава др Радојевић.

Србија и Канада имају добре политичке и дипломатске односе већ седам и по деценија. Били смо раме уз раме као савезници у оба светска рата, на правој страни историје. Канада је током Великог рата била прва земља из које су северноамерички, српски добровољци кренули у солунски бој и ослобађање Србије. Обележавајући сто година од Првог светског рата, наша амбасада је са канадским званичницима открила три спомен-плоче узајамне захвалности.


Амбасадор Папазоглу током братимљења Нијагаре и Краљева

Прва плоча захвалности је подигнута 2018. у знак сећања на Србина који је био прва жртва Великог рата и Канађанина који је био последња жртва Првог светског рата. Другу плочу захвалности подигла је градоначелница Монтреала 2018. у знак сећања на постојање Почасног конзулата Србије 1918. у овом граду, док је трећа плоча захвалности постављена у Отави, у знак сећања на заслуге Канадског медицинског корпуса у Првом светском рату у Србији - казали су нам у нашој амбасади у Отави.


Захвалност почасном конзулату у Монтреалу

ТЕСЛИН ДАН КАО ДРЖАВНИ ПРАЗНИК

ЗАХВАЉУЈУЋИ активностима српске заједнице и одличној сарадњи са Канађанима, наша колонија у овој земљи, која броји око 175.000 људи, једна је од најбоље организованих у расејању. Срби су властима Канаде предложили и да се 10. јул прогласи за канадски државни празник - Дан Николе Тесле. У међувремену ће се у читавој Канади 15. фебруара и даље прослављати Дан државности Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)