Како је Србија изгубила календар Светог Саве по наредби Фрање Јосифа

В. Митрић

02. 01. 2020. у 15:20

На основу "Тајне конвенције", Србија се обавезала да ће да уведе Јулијански календар

Како је Србија изгубила календар Светог Саве по наредби Фрање Јосифа

Фото: В. Митрић

Српски календар Светога Саве, са симболима за време, био је званично календар свих српских држава и СПЦ, све до 1881. године, каже за "Новости" протођакон доктор теолошких наука Љубомир Ранковић.

Кад сунце у подне 2 биљара(априла), каже др Ранковић, "пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново лето 7528. по српском календару Светога Саве".

- Тог дана укосиће се северна и јужна енергија иу то ће најавити долазак новог лета - истиће наш саговорник. -Познато је да календар и симбол за време имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степшен цивилизације. Српски календар Светога Саве био је симболом за време свих српских држава и Српске православне цркве, све до 1881. године. Међутим, те године скривено д српског народа, потписана је "Тајна конвенција" између Аустроугарског царства и Србије. По налогу потписника "Тајне конвенције" Чедомиља Мијатовића, министра Србије, избрисана је целокупна историја и наука српског народа која се до тада учила у Великој школи и са њом и Српски календар.

На основу "Тајне конвенције", наглашава др Ранковић, "Србија се обавезала да ће да уведе Јулијански календар као званични календар Србије и СПЦ. Међутим, са овим се није сагласио митрополит Михаило, па је министар црквених дела, историчар Стојан Новаковић, протерао митроплита из Србије и установио незакониту црквену јерархију.

- Неканонска црквена јерархија спровела је наређење цара Фрање Јосифа и Јулијански календар је од 28. јуна 1881 године, на Видовдан, постао државни и календар СПЦ. Тако је први пут у историји Свете српске цркве уведен туђ календар као званични календар - поручује др Ранковић.

Тако је дан посвећен Светом Стефану, деспоту српском са 19 јула померен на 1. август. У црквинама, на гробном камену, Светог Стефана пише: У летро 6935, месеца јула у 19 дану. Датирање на гробном камену Светога Стефана је по Српском календару Светога Саве и српски народ слави Светог Стефана деспота по туђем Јулијанском календару, 1. августа који је наметуо цар Фрањо Јосиф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dado

02.01.2020. 23:51

Skoro sam citao tekst ,,Nisu znali da je izbio drugi svetski rat,, u tom tekstu ste objavili i video iz 2014 godine o Babi koja zivi u nedodjiji Rusije. Ta Baba je objasnila da njena porodica hiljadu osamsto i neke nije htela da prihvati reforme u pravoslavnoj veri pa je prebegla u nedodjiju i da su nastavili brojat godine od Adama. Sad je 7hiljada neka. Tad sam prvi put cuo za takvo racunanje vremena u pravoslavlju.

gedža

09.01.2020. 13:49

@Dado - Dado, ima tih godina i na starim 9bjektima po Srbiji. Na smederevskoj tvrđavi recimo.Šteta je samo što mnogi ljudi iz okruženja smatraju Srbe mitomanima ...zato što istoriju koju su nam predavali mnogo odudara od istinske.