Како лечим асове фудбала: Др Маријана Ковачевић на терен је вратила највеће светске играче

Драгана МИЛОВАНОВИЋ

31. 12. 2019. у 10:00

Називају је исцелитељком, а истина је да магије нема, већ иза њене методе стоје истраживање и мукотрпан рад

Како лечим асове фудбала: Др Маријана Ковачевић на терен је вратила највеће светске играче

Фото И.Маринковић

Енглески и холандски медији су ме назвали "доктор коњска плацента". Тај надимак ме прати и данас, и чини ми се да ће ме пратити и убудуће. Не знам коме је пало на памет да радим са коњском плацентом, можда мисле да у тамо некој Србији постоје само вукови, купус, сланина, дивљаци и коњи.

Овако, кроз смех, интервју за "Новости" почиње магистар фармације Маријана Ковачевић, из Београда, чију ординацију опседају најбољи фудбалери света. Светски је славна, јер клубови и фудбалери знају колико их кошта период од настанка повреде до опоравка. На терен је вратила Лампарда, Ван Персија, Инзагија..., до полуфинала Светског првенства одвела Гану, а о њој медији пишу као о "чудесној врачари", која за свега неколико дана опоравља и најтеже повређене фудбалере.

* Шта је истина о третману докторке Маријане?

- Као техничар за нуклеарну физику, уписала сам и завршила Фармацеутски факултет у Београду. Иако многи сматрају да сте након тога тек обичан апотекар или продавац лекова, оним што сам касније постигла могу да демантујем све предрасуде у вези с фармацијом. Уз несебичну помоћ мајке, која је била професор физиологије, и оца, машинског инжењера и проналазача у Војнотехничком огледном центру, подстакнута жељом за истраживањем, имала сам пред собом године рада и усавршавања.

* Десет година сте имали праксу у лабораторијама и фармацеутским институцијама. До каквих сте резултата дошли?

- Кроз приватно медицинско изучавање, почела сам са опоравком спортских повреда, користећи оригинално комбиноване супстанце. Истраживала сам како се мускулатура може регенерисати у најкраћем периоду, без коришћења вештачких медикамената и агресивних метода. Метод лечења који користим је регенерација повређене мускулатуре специјалном ручном масажом ролером, уз употребу активних супстанци у електромагнетном пољу, које се ствара проласком високофреквентних струја кроз оштећено ткиво. Процес се одвија неинванзивно по пацијента, без икаквих контраиндикација и алергијских реакција. После терапије, резултати на допинг тесту су негативни на присуство забрањених супстанци у крви и урину. Морам да напоменем да су супстанце које се користе током третмана потпуно неутралне и безбедне.

* Које врсте повреда се могу санирати применом ваше методе?

- Све трауме мускулаторног ткива код професионалног фудбалера, парцијалне руптуре, руптуре, дистензије, хематоми, стара и нова ожиљна ткива у мишићу...

* Ваш метод лечења у трајању од свега неколико дана, у зависности од повреде, враћа играче на терен већ у следећој утакмици. На основу чега сте сигурни да је играч спреман и да је повреда санирана у потпуности?

- Основно правило је да, када клуб шаље играча на третман, прво њихов лекар направи дијагностички снимак. Уколико се било шта доведе у сумњу, мој тим уради додатне снимке на основу којих процењујем време опоравка. Он може трајати од једног до седам дана. После лечења и контролног снимка, пацијент је спреман за уобичајен тренинг.

* Има ли места за грешку?

- Нема места за грешку, јер не дозвољавам половично лечење. Некада се дешава да пацијент инсистира на томе да се врати тренинзима после два третмана, а моја процена је да би требало да их буде више. Такве пацијенте покушам да уразумим, а уколико то није могуће, не прихватам сарадњу.

Веома сам поносна што је ћерка однедавно део мог тима,Фото И.Маринковић

* Ви сте успели истраживачким радом из области фармакологије да дођете до резултата које класична, па ни алтернативна медицина не познаје. Успех је евидентан, али и поред тога има лекара који не признају ваше методе. Зашто?

- Можда је у питању его, можда вечито ривалство између доктора и фармацеута, можда страх од непознатих области, што су за докторе биофизика, механика, физика и физичка хемија. Не знам...

* Занимљиво је да једино наши клубови немају поверења у вас. Зашто вам Србија не верује?

- Предимензионирано је рећи да ми Србија не верује, али је чињеница да најмање повређених играча имам из Србије. Из неког, мени непознатог разлога, пред СП у Јужној Африци, у новинама је освануо деманти ФСС да сам била званично позвана у Фудбалски савез. Звали, па порекли.

* Многи велики клубови су вам нудили невероватне суме за ангажмане, да будете део њиховог лекарског тима. Шта је пресудило да одбијете те више него привлачне понуде?

- Најлепше ми је у Београду! Жеља ми је одувек била да доведем велике звезде и велика имена из фудбалског света ту одакле сам ја. Порез плаћам у својој земљи, јер ту сам одрасла, школовала се, стекла знања, створила овај посао... Једноставно, мојој земљи то дугујем. Прихватила сам да будем део репрезентације Гане, прихватам и даље одласке у друге земље и клубове по потреби, останем тамо по недељу-две, али се враћам у Београд.

* Да ли сте размишљали о томе да свој патент продате? Да ли је било понуда?

- Понуда у вези с продајом мог посла и са обучавањем кадра медицинских тимова по клубовима јесте било, и увек их има, али нисам одлучила шта ћу да урадим.

* Некада сте доста путовали, излазећи у сусрет клубовима, а сада они долазе вама на ноге. Какав им је први утисак када дођу код вас, а шта понесу одавде?

- Диван је осећај показати им да је Београд најлепши град на свету, заиста сви се одушеве. Изненађени су колико је наш народ леп, школован, љубазан... Фасцинантна им је наша историја, али и наши кафићи, ресторани, паркови, музика, клима, и свако се поздрави реченицом "Доћи ћу опет". Мене то испуњава.

* Како сте добили надимак "женски Мурињо"?

- Не зову ме Мурињо! Додуше, једном је некад неко то рекао и повукао паралелу - да је он као преводилац један и јединствен тренер и ја као фармацеут један и јединствен физиотерапеут. У ствари, само смо упорни, вредни и никад не одустајемо, увеко тражимо решење.

* Сећате ли се ко је први фудбалер који је дошао у вашу ординацију?

- Како да не! Први фудбалери којима сам радила терапије су Марко Пантелић и Мишко Богдановић, то се не заборавља.

* Имате дивну породицу. Колико вам значи подршка најближих?

- Подршка породице је моја снага, моје "гориво", без њих не бих била ту где јесам. Ћерка је однедавно део мог тима, и поносна сам што смо на истој таласној дужини, а то је добар и почетак и наставак. Снагу, осим мог мужа Марка, и деце Стефана, Луке и Мие, и мог тате, дају ми и моје животиње. Имам цео зоолошки врт, два пса и малог мачка. И не знате колико тога се може научити од њих...

* И поред свега, ви и даље уживате у хобијима и имате времена за сликање, мозаике..

- Да, волим да сликам, правим мозаике, што се да видети у мом студију. Било би идеално када би дан могао да траје барем 36 сати, овако, сваки ми дан много брзо прође.

* Шта је ваша новогодишња жеља?

Увек и сваке нове године пожелим само једно: здравље и срећу свима око себе, и мојим пријатељима и мојим непријатељима.


ЗА ТИМ ГАНЕ ДЕВЕТ ГОДИНА

Ви сте ипак отишли на СП, али с тимом Гане. Писало семного о томе да је Гана, на челу са вама, тада исписала историју.

Изгубили смо на пенале, Асамоах Гуан је промашио пенал, али за Гану је и тај пораз био историјски успех. За мене такође. Иначе, била сам у медицинском тиму Гане од 2010. године до афричког Купа нација у Египту 2019, када је мој уговор истекао. А и тамо су се десиле велике промене - смене председника Савеза, комплетне управе, медицинског стафа, играча... Некако, тај нови, садашњи тим Гане не осећам као свој.


ЦЕНА ЈЕ ИСТА ЗА СВЕ КЛУБОВЕ

Најпознатији фудбалски клубови из целог света су звали Маријану како би на њиховим играчима применила своју методу излечења - Шахтјор, Галатасарај, Фенербахче, Реал Мадрид, Јувентус, Ал Аин, Апоел, Анталија спорт, Галатасарај, ЦСК Софија, Лацио, Интер, Ливерпул, Челси, Манчестер сити...

Иначе, цена третмана је иста за све, било да долазе из Србије, Италије или из Емирата.- Цена третмана је исте за све. Мислим да је то једино коректно - скромно каже докторка Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ja

31.12.2019. 12:48

Свака част! Уживала сам читајући Ваш интервју! Ви сте паметна, способна,образована,стручна, лепа, породична жена и мајка троје деце! Још једном, свака част, дивим Вам се! Све најлепше у 2020!