Пронађена велика палата Маја код Канкуна (ВИДЕО)

Танјуг

27. 12. 2019. у 23:20

Пронађена велика палата Маја код Канкуна (ВИДЕО)

Фото ИНАХ

Археолози су пронашли велику палату коју је користила елита Маја пре више од 1.000 година у старом граду Кулуба, у близини данашњег монденског летовалишта Канкун
Археолози су пронашли велику палату коју је користила елита Маја пре више од 1.000 година у старом граду Кулуба, у близини данашњег монденског летовалишта Канкун, у источном Мексику.


Како је саопштио Национални институт за антропологију и историју (INAH), остаци шест метара високе грађевине, 55 метара дугачке и 15 метара широке, указују да је палата била настањена у два дуга периода између 600. и 1050. године, јавио је синоћ Ројтерс.


Цивилизација Маја била је на врхунцу између 250. и 900. године и обухватала је велико подручје садашњег јужног Мексика, Гватемале, Белизеа и Хондураса.


Палата је откривена у источном делу археолошког налазишта Кулуба, кључног прехиспанског налазишта у данашњој мексичкој држави Јукатан.


Прочитајте још: НЕСТАЛЕ ПОД МИСТЕРИОЗНИМ ОКОЛНОСТИМА: Осам цивилизација које и данас интригирају научнике


Кулуба је имала билске везе с градовима Ек"Балам и Чичен Ица, који су били под њеним утицајем и део њене трговачке мреже и територије.Поред палате, археолози истражују још нека налазишта на централном градском тргу, укључујући олтар и остатке две стамбене грађевине.


INAH је саопштио и да се ради на пошумљавању Кулубе, како би се то историјско налазиште заштитило од ветра и сунца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације