ЈЕДИНСТВЕНА изложба "Историјска улога Казнено-поправног завода и страдање Срба у два светска рата - Запечаћене судбине", ових дана изазвала је пажњу. Бројни посетиоци су пристигли у Казнено-поправни завод у Сремској Митровици. Реч је о необичној поставци са аутентичним затворским експонатима из 19. и 20. века, јединој таквој на Балкану.

Овај својеврстан музеј иза решетака, уметнички је рад сценографа Владиславе Мунић Канигтон и има четири целине. Први део посвећен је страдању Срба од 1901. до 1918. године, када је затвором управљала Аустроугарска. Други се односи на период Краљевине Југославије, док трећи сведочи о страдању Срба у лето 1942. године, у доба владавине злогласне Независне Државе Хрватске. То је, судећи по утисцима посетилаца, најпотреснији део поставке јер сведочи о најсуровијим методама убијања недужних српских цивила, које је спроводила НДХ, попут бацања људи у живи креч.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Осуђеници чувају и дресирају псе


Последњи део изложбе посвећен је познатим политичким затвореницима, пре свега члановима Комунистичке партије Југославије, који су ту робијали између два светска рата.

Осим аутентичних и оригиналних фотографија и докумената, као што су слике мучења Срба у НДХ, могу се видети и букагије које су се носиле искључиво по одлукама суда, Харсова вешала, сурови точак за егзекуције ломљењем костију. Страхоте неких давнашњих начина мучења илуструју пањеви за одсецање прстију и главе...


Сећање на др Милана Костића

У подруму испод хотела КПЗ могу се видети не само затворски експонати из прошлих времена него и они који сведоче о неким од најтежих историјских периода наше земље, као и Митровачка казниона у вихорима ратова, од оснивања 1895. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ У ПОСЕТИ КПЗ СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Обуке важне за ресоцијализацију осуђеника


- Ово је историјска поставка, која на врло упечатљив начин сведочи о страдањима невиних жртава: жена, деце и омладине, за време Аустроугарске монархије и злогласне НДХ - каже Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција. - Знамо да су затвори ризница историјске грађе, а посебно древни какав је овај.Сведочанства из Другог светског рата

Изложба ће трајати до половине фебруара, а уз пратњу кустоса може бесплатно да се погледа сваког дана од 9 до 14 часова.

ДРАГОЦЕНИ ЗАПИСИ

ШИЂАНИН Милан Костић који је за време аустроугарске владавине био управник овог затвора, водио је дневник и његови записи су коришћени у овој изложби. Из њих се сазнаје да су неке грађане слали у логоре, док је већина овде умирала од болести и глади. Капацитет затвора је био 1.000 људи, а они су затварали и по пет-шест пута више затвореника.