ЗА мање од 24 сата, тежак живот Николе Петровића (19) из Угриноваца, код Београда, и његових малолетних сестара Невене (14) и Николине (10) почео је да се мења из корена. Захваљујући хитној реакцији Горана Весића, заменика градоначелника Београда, да се измене постојећи прописи из социјалне заштите, Николићи ће од Града Београда добити опремљен стан на коришћење до њиховог осамостаљивања, као и финансијску помоћ сваког месеца - Никола у износу од 50 одсто просечне плате у престоници, док ће девојчице месечно добијати четвртину тог износа.

Како открива за "Новости" Наташа Станисављевић, градски секретар за социјалну заштиту, веома је важно што ће новим системским решењем, које ће се наћи пред одборницима Скупштине града крајем децембра, бити збринуто још двадесетак породица које су се нашле у сличној ситуацији. Реч је о случајевима када су родитељи преминули, а један од браће или сестара је преузео бригу о осталима.

- Град ће тој деци, ако на други начин не могу да обезбеде смештај, доделити стан на бесплатно коришћење, који ће и опремити - открива Станисављевићева. - Како би им помогли да се осамостале, они ће сваког месеца добијати 50 одсто од просечне плате у главном граду, што тренутно износи око 33.000 динара, док ће браћа или сестре добијати 25 одсто просечне зараде. У случају Николе и његових сестара, то ће износити око 60.000 динара. Наравно, они ће и даље имати право на смањење рачуна за комуналне услуге, једнократну помоћ, стипендије и све остале олакшице које им припадају, као и нашу помоћ приликом запошљавања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Живео је и уз свећу, позајмљивао да преживи. Родитељи су му преминули пред очима: Никола (19) похађа средњу школу, сестрама је и отац и мајка, а све троје стрепе шта ће бити сутра


Наша саговорница истиче да Град на овај начин већ помаже децу која изађу из система социјалне заштите, као што су домови или хранитељске породице. Они имају обезбеђен кров на главом и месечну финансијску помоћ, све док се не осамостале.

- Систем социјалне заштите је показао своју ефикасност и тиме што је у рекордном кратком року, уз изузетно ангажовање заменика градоначеника, нађено комплетно и, што је најважније, системско решење за породице које ће се наћи или су већ у ситуацији као Никола Петровић - истиче Станисављевићева.

Градски функционери Горан Весић и Наташа Станисављевић Фото П. Митић


Поред помоћи Града Николи и његовим сестарама на дужи временски период, што је њима и најважније, нашој редакцији се свакодневно јавља велики број читалаца који желе да овој деци, која су остала без оба родитеља, помогну.

Акцији су се јуче прикључиле и "Србијашуме", које ће им упутити помоћ. Другари из Правно-пословне школе "Димитрије Давидовић" у Земуну, коју похађа Никола, већ недељу дана прикупљају новац, а придружили су им се и вршњаци из Земунске гимназије.

НИКОЛИНА ВЕЛИКА ЗАХВАЛНОСТ

Више него лепе вести да ће, коначно, после живота у беди и немаштини од рођења, моћи пристојно да живи, оставиле су Николу без текста. Овај скроман младић, који никада није јадиковао због тешког живота, затечен је оним што му се дешава од објављивања текста у "Вечерњим новостима".

- Не знам шта да кажем, потпуно сам збуњен - рекао нам је Никола. - Не могу да нађем речи којима бих изразио захвалност господину Весићу и његовим сарадницама. Смештај је нешто што ме је бринуло, пре свега због плаћања кирије и бриге о сестрама, тако да немам речи да опишем колико ми то значи. Бескрајно хвала и за финансијску помоћ! Велика захвалност и свим осталим људима који су се јавили да нам помогну.