Новооткривене тајне из Хитлерове „Вучје јаме“: Нађен и упаљач који ради после 75 година

Novosti online

14. 12. 2019. у 22:19

Новооткривене тајне из Хитлерове „Вучје јаме“: Нађен и упаљач који ради после 75 година

EPA/ARTUR RESZKO

После вишенедељних ископавања некадашњег седишта Адолфа Хитлера на Источном фронту, смештеног у Пољској, пронађено је више предмета
После вишенедељних ископавања некадашњег седишта Адолфа Хитлера на Источном фронту, смештеног у Пољској, пронађено је више предмета, између осталог и упаљач који још увек ради.

Злогласно нацистичко седиште „Вучја јама“ остало је у великој мери нетакнуто откако га је Хитлер напустио 1944. године.

Међу новооткривеним предметима који се могу видети на снимцима налазе се, између осталог, чешљеви, бритве, четкице за зубе, плоче, табле и други предмети који су остављени у овом војном комплексу смештеном у забаченој пољској шуми.

Међу пронађеним артефактима нашао се и упаљач који, на опште изненађење истраживача, ради и после 75 година. На многим предметима се налази жиг са свастиком и другим нацистичким симболима.

Зенон Пјотровиц, генерални директор историјског локалитета, наглашава је да је свако ново откриће драгоцено јер показује како је овај сложени систем функционисао током рата. На пример, историчари су пронашли тањир на коме је писало „берберница".

„Вучја јама“ је била утврђење у коме је пуковник Клаус фон Штауфенберг покушао атентат на Хитлера 1944. године. Нацисти су 1945. године потпуно напустили бункер пред налетом совјетске Црвене армије.

„Вучја јама“ је отворена за посетиоце почетком деведесетих.

(РТС.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације