Руски научници сагласили су се са француским колегама да организују заједничку мрежу истраживачких станица "Од тундре до степе", где ће током целе године истраживати климатске промене и домородачке народе Сибира и Арктика.

Споразум о сарадњи биће потписан 2020. године, рекли су за Тасс из прес службе Државног универзитета у Томску.

"Француски стручњаци желе да спроведу истраживања у Сибиру и на Арктику и спремни су да уједине научне потенцијале и рресурсе са руским центрима како би створили модерну мрежу која је названа "од тундре до степе", навела је прес служба.


Прочитајте још: ИСТРАЖИВАЧИ ПРЕДЛАЖУ: Дрвећем против глобалног загревања

Мрежа истраживачких станица простираће се са запада на исток кроз континентални градијент Сибира.

Руски и француски научници ће у станицама анализиратти како глобално загревање утиче на климу и животну средину у Сибиру и на Руском Арктику.

Како је наведено, француски научници су са великиминтересовањем проучавали искуства стручњака из Томска у једногодишњим станицама.

Научници из других земаља морају да прекину истраживања током зимске сезоне, док станице које користе стручњаци из Томска раде током целе године и захтевају минималну логистику.

"Француска има добро развијене технологије за даљинско истраживање Земље, што је оптимално за проучавање Сибира и Арктика. Француски научници имају добре стручнајке у био-гео-хемији, која игра велику улогу у проучавању климе. Значајан је и хуманитарни правац, у којем Универзитет у Томску добро напредује, па ће заједнички интерес битии антропологија и изучавање домородачког становништва у Сибиру и на Арктику", речено је из прес службе Универзитета.