ПОДВИГ МАРАТОНЦА: Једном руком препливао 13,2 километра

А. Делић

31. 08. 2019. у 16:02

ПОДВИГ МАРАТОНЦА: Једном руком препливао 13,2 километра

Фото А. Делић

Радисав Пантовић (62) пливао за необичан рекорд на Сави код Шапца. Овим подухватом подржао параолимпијце и особе са инвалидитетом

ПОЗНАТИ маратонски пливач Радисав Рале Пантовић (62), на Сави код Шапца, у четвртак је за три сата и 36 минута, једном руком препливао 13,2 километра од села Дреновац до плаже Стари град. На овај необични подухват, техником коју је усавршио у родном Трстенику, одважио се и лане, када је Савом пливао осам километара, а годину раније на Западној Морави препливао је нешто више од шест километара.

Прочитајте још: Савом пливао само једном руком

Моторним чамцем пратила га је десеточлана екипа, која га је истовремено и чувала и бодрила да истраје на врло тешкој стази, пошто се Пантовић борио за рекорд. Посебну подршку у Шапцу је добио од овдашњег прослављеног маратонца и светског шампиона Војисава Мијића, који је велику пливачку славу завредео препливавши Ламанш.

Прочитајте још: Палићко језеро ће бити чисто за купање

- Имали смо малих техничких проблема на почетку, пошто је запело око дувања војног чамца, али Богу хвала све друго је у најбољем реду. Рале је пливао као змај, Сава је топла, а дан као створен за боравак у води и на води - рекао нам је пред долазак у циљ Мијић, који је до краја бдео над Пантовићем.

- Боље је него прошле године, јер сам упознао вашу лепу Саву - рекао је Пантовић за "Новости" по изласку из реке. - Све је протекло по плану и много лакше него што сам очекивао. Ово је, ипак, много другачији начин пливања, а моја идеја била је да подржим параолимпијце и особе са инвалидитетом.

Сава је, каже, много мирнија од његове Мораве, посебно ових врелих дана. Олакшавајућа околност била је и висока температура воде која је достигла чак 27 степени, па је могао да се препусти реци.

Овај маратонац, који је у каријери препливао скоро 4.000 километара, веома је вешт у води. Пријатељи кажу да је то зато јер је рођен и одрастао на обали Мораве, а његов отац Божидар, познати занатлија, који је радио на Белом двору, био је и скакач у воду и страствени риболовац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације