Путевима Николе Тесле прва научно-туристичка рута на свету

Tанјуг

13. 08. 2019. у 19:45

Путевима Николе Тесле прва научно-туристичка рута на свету

Фото П. Милошевић / Музеј Николе Тесле

На пројекту већ неколико година раде чланови међународног Кластера путева културе и стручњаци из Хрватске, Србије, Словеније и САД-а
Научно-културно-туристичка рута "Путевима Николе Тесле" улази у процес сертификације као прва службена културна рута Савета Европе посвећена неком иноватору и научнику.

На пројекту већ неколико година раде чланови међународног Кластера путева културе и стручњаци из Хрватске, Србије, Словеније и САД-а, преноси Хина.

С обзиром на то да обухвата два континента то је уједно и прва научно-културно-туристичка рута на свету.

"Представили смо пројекат у Букурешту и очекујемо да постане не само прва сертификована рута Савета Европе, већ и прва УНЕСКО-ова рута посвећена неком иноватору", рекла је председница управног одбора Кластера Мануела Граф.

Подсетила је и да је архив Николе Тесле већ под УНЕСКО-овом заштитом као вредно светско наслеђе.

Рута повезује Хрватску, Србију, Словенију, Аустрију, Мађарску, Чешку, Француску и САД.

Рута у Хрватској повезује Сењ, као место у којем је столовао Теслин отац, Смиљан као родно место научника. Следе Госпић и Карловац, у којима је Тесла похађао основну и средњу школу. Ту је низ мањих места кроз личко-сењски и карловачки крај у којима се захваљујући локалном становништву налазе трагови Теслиног детињства.

У Загребу рута укључује и Технички музеј Никола Тесла са приказом Теслиног кабинета, затим хидроелектрану на реци Крки, као прву у Европи која је прорадила на принципима Теслине наизменичне струје, те стару хидроелектрану Озаљ код Карловца.

У Србији рута обухвата Музеј Николе Тесле, као и Београд из угла Николе Тесле - све оно што је Тесла видео и обишао кад је 1892. године посетио Београд. Ту је и Неготин као родни град научника Ђорђа Станојевића, па десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ВУКОСАВЉЕВИЋ О СВОЈАТАЊУ НАШЕГ НАУЧНИКА: Чињенице, а не митови, говоре чији је Тесла

На рути су и Музеј Теслиног омиљеног песника Јове Јовановића Змаја у Сремској Каменици, затим манастир Шишатовац, одакле потиче Теслина љубав према голубовима, те Завичајни комплекс Михајла Пупина у Идвору, Теслиног савременика, пријатеља и својеврсног супарника.

Тесла је 1878/79. живео и први пут у животу радио у Марибору, па је тај град значајан за развој европских путева Тесле, а како је студирао у Гразу и Прагу, рута обухвата и та два града.

Следе Будимпешта, Стразбур и Париз, где је радио и оставио трага, и, наравно, на рути су САД, где је провео већи део живота.

Кластер умрежава готово 50 институција и организација из области културе и туризма, предузетнике и факултете из Европе и САД-а, јер би Тесла, како се наводи, требало да подстиче заједништво, толеранцију и узајамно поштовање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

milos

14.08.2019. 18:06

samo ako se stavi u kontekst istorije celog Srpskog naroda sa jasnim didaskalijama i ograda ,od kasnijeg genocida hrvatskog naroda vatkana i austrije nad Srpskim narodom ,posle propasti Turske i gubitka vaznosti Srpske vojske na granici prema Evropi.