Србија богатија за два орла крсташа

Танјуг

петак, 05. 07. 2019. у 16:45

Србија богатија за два орла крсташа

Фото Танјуг

Почетком маја излегла се још два младунца
Из гнезда јединог преосталог пара орла крсташа у Србији, Боре и Ержике, почетком маја излегло се још два младунца који ће, како се очекује, за две недеље раширити крила и први пут полетети.

Недалеко од малог војвођанског села Српски Крстур, у гнезду јединог пара орла крсташа у нашој земљи, у последње две године излегло се пет младунаца - Душко, Лилика и Нада, а пол и имена нових младунаца знаће се тек када полете из гнезда.

Представница Друштва за заштиту и проучавање птица Милица Мишковић појаснила је да у периоду док су младунци у гнезду и док се развијају тешко дефинисати њихов пол, а нарочито, каже, јер је гнездо скривено у крошњи и птићи се не могу јасно видети.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Професор математике успешно узгаја цвеће

"Надам се да ћемо када они буду почели да лете моћи боље да их видимо па да утврдимо ког су пола, а онда ћемо им дати и имена", рекла је Мишковић за Танјуг.

Излетање, каже, очекују најкасније за две недеље.

"Младунци се полако спремају за излетање, већ су довољно велики, само треба да се осамостале због чега ће остати са родитељима још најмање два или три месеца", навела је Мишковић.

За то време, истиче она, они ће научити да правилно лете, лове, упознају територију, а онда ће, каже, бити спремни да се отисну у самосталан живот.

Мишковић наводи да су успели да их сачувају од разних видова узнемиравања људске природе, али, каже, плашили су се да их неће сачувати од елементарних непогода.

Међутим, наводи Мишковић, ове године имали су срећу да велике олује и град нису погодиле гнездо и да су младунци остали живи.Упитана да ли остали младунци, Душко, Лилика и Нада, свраћају до старог гнезда, Мишковић је казала да они немају технологију за праћање птица која су се излегла ранијих година, али је, истиче, сигурна да лутају и истражују нове територије.Оптимистична је да су успели да преживе, као и да ће се после лутања вратити на место где су се излегли.

Наиме, до пре 20 година српско небо красило је око 10 парова орлова крсташа, птице се налази на српском грбу, а данас је тај број спао на један пар.Последњи пар орла крсташа у Српском Крстуру чувају чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у оквиру међународног пројекта „Панон игл лајф“, који наша земља спроводи у сарадњи са Чешком, Словачком, Аустријом и Мађарском.


Реч је о пројекту који је започет пре три године уз финансијска средства Европске уније, а у циљу заштите те глобално угрожене врсте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације