Скривене одаје у Нероновој подземној палати

Новости онлине

02. 07. 2019. у 20:41

Скривене одаје у Нероновој подземној палати

Фото ЕПА

Скривени свод пронађен у подземним ходницима, прекривен прашином, открио је низ слика кентаура, сфинге и један приказ напaда пантера
Скривени свод пронађен у подземним ходницима, прекривен прашином, открио је низ слика кентаура, сфинге и један приказ напaда пантера.

Археолози су открили скривени свод у рушевинама огромне палате цара Нерона, испод брда у близини римског Колосеума.

У археолошком парку, који укључује и рушевине палате, тај простор је био скривен скоро 2.000 година и вероватно датира из времена између 65. и 68. године нове ере.

Соба која носи назив „Сфинга“ богато је украшена фрескама митских бића, укључујући – сфинге осликане богатим црвеним, зеленим и жутим пигментима који су преживели последња два миленијума.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија и археологија: Шест најзанимљивијих открића

Свод је украшен и сликама кентаура, бога Пана, биљака и водених орнамената, као и приказом човека који држи мач док га напада пантер.

Соба је откривена случајно док су истраживачи рестаурирали оближњу просторију. Закривљене таванице у соби су високе четири и по метра, а велики део је био попуњен земљом.

Нерон је почео изградњу своје велике палате – познате као Domus Aurea или „Златна кућа“ – 64. године нове ере, након шестодневног пожара који је уништио две трећине Рима.

Не изненађује што истраживачи и даље откривају нове просторије у „Златној кући“ након неколико стотина година од ископавања (рушевине су откривене у 15. веку).

Палата се простире на више од четири од седам познатих римских брда, а верује се да садржи најмање 300 соба.

Нерона и данас памте као умно поремећеног деспота. Након његовог самоубиства 68. године, већи део палате је опљачкан и испуњен земљом.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације