У руски град Сочи, на позив градоначелника Анатолија Пахомова, отпутовало је 30 српских ученика, што представља почетак реализације низа споразума које су потписали градоначелници општина Западне Србије и званичне делегације Сочија, саопштила је БК Група.


Како се наводи у саопштењу, децу из Ваљева, Новог Пазара, Чачка, Ужица и Косовске Митровице срдачно су дочекали руски вршњаци, који ће им наредних дана представити све лепоте тог туристичког центра, иначе летње резиденције председника Русије Владимира Путина.


Ђаци, заједно са седам наставника, отпутовали су 5. јуна, а у Сочију ће боравити до 19. јуна.


"Одмор наших ђака у чувеном летовалишту на Црном мору и највећом бањском лечилишту на простору бившег Совјетског Савеза, у којем сезона траје 365 дана, представља почетак реализације низа споразума које су средином маја потписали градоначелници општина Западне Србије са званичном делегацијом олимпијског града Сочија приликом њихове посете Србији", наводи се у саопштењу.


Народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је и члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Русије и почасни грађанин Сочија, рекао је да је изузетно поносан што је овако брзо дошло до почетка реалзације тих договора истичући да га посебно чини срећним што су управо деца та која су прва осетила "благодети наших састанака и разговора".


"У Сочију су примљена изузетно лепо и уверен сам да ће им боравак у том прекрасном граду остати заувек у сећању. Њихов одлазак тамо представља учвршћење блиских односа између српског и руског народа, као и подршку развоју стратешке сарадње између две земље коју успешно реализују председници Александар Вучић и Владимир Путин", рекао је Драгомир Ј. Карић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Деца у руском кампу


Он је додао да ће, након посете наше деце Сочију, ученици из тог града доћи у узвратну посету у Србију.


"Упознаће се с лепотама наше земље, а биће смештени на Златибору. Они су најбољи промотери идеје да се успостави директна авионска линија између Београда и Сочија која би омогућила да се повећа размена туриста с Руском Федерацијом, да наши пословни људи лакше остваре своје интересе тамо, а да руски инвеститори остваре своје замисли око инвестирања у прераду воћа, поврћа и меса у регионима Западне Србије", рекао је Драгомир Ј. Карић.