ЗАШТИТА ОД ПОЖАРА: И конобари као ватрогасци

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

понедељак, 27. 05. 2019. у 16:15

ЗАШТИТА ОД ПОЖАРА: И конобари као ватрогасци

Илустрација / Depositphotos

Шта доноси нови Правилник о заштити од пожара и да ли ће допринети већој безбедности у угоститељским објектима. Сви запослени у локалима морају да прођу противпожарну обуку

ДА се најцрње слике страдалих у пожарима у угоститељским објектима више никад не понове, помоћи ће нови Правилник о техничким нормативима за заштиту од пожара, баш у овим објектима. Прописом, недавно усвојеним, задовољне су обе стране, односно и угоститељи и они који су задужени за контролу примене обавеза. И једни и други се слажу да је безбедност запослених у угиститељству и њихових гостију на првом месту.

Новим Правилником је прописано да угоститељи, поред противпожарних апарата, имају обавезу да сви запослени у локалу прођу противпожарну обуку, а у локалима који примају више од 150 људи, морају да ангажују и противпожарног спасиоца, чији ће задатак, између осталог, бити и да тај лимит не буде пређен.

На томе је претходних шест година упорно инсистирао Новосађанин Бранко Миладиновић из Удружења "Истина, Тамарини закони", отац новинарке Тамаре Миладиновић, једне од шест жртава трагичног пожара у дискотеци "Контраст" 2012. године.

- Одмах после трагедије која нас је задесила, тражили смо да се пооштре контроле, али и да се утврди шта објекти који организују забаве морају да испуне, како се несреће више не би понављале - каже Миладиновић у разговору за "Новости". - Инсистирали смо, што је на крају и уродило плодом овим Правилником, да се морају испунити посебни услови, и то да на сваких 150 гостију, мора да буде ангажован по један ватрогасни спасилац.

Осим тога, додаје даље наш саговорник, обавезно у локалима морају да постоје дојављивачи пожара, спринкeл системи, који у случају пожара одмах са плафона испуштају воду.

- Ипак, најважније је да особље буде обучено и да може благовремено да реагује и упозори госте на опасност - сматра Миладиновић. - Задовољан сам новим Правилником, с тим да за контролу његове примене буду ангажовани компетентни људи. Морају се установити и санкције за инспекторе ако не буду контролисали да ли се Правилник примењује.

У пожару у "Контрасту" живот је изгубило шесторо младих људи


Драган Станојевић, председник Удружења угоститеља Новог Сада, сматра да је нови Правилник флексибилнији од претходног, јер више нису сви објекти подведени "под једно".

- Тачно се сада зна, у зависности од површине локала, које обавезе мора да испуни, јер није иста противпожарна заштита за мање и веће локале - предочава Станојевић. - Последњих година, безбедност је знатно повећана и сви локали имају противпожарне апарате. Запослени морају да прођу обуку, а лиценциране фирме које је спроводе и издају решења о томе, проверавају да ли је дошло до измене радника. То се примењује уназад четири-пет година. Нови Сад има посебан правилник о радном времену угоститељских објеката, и да би се добила дозвола за продужен рад, морају бити испуњени и противпожарни услови.

Прочитајте још: ПОМЕН ЖРТВАМА ПОЖАРА У КАФИЋУ "ЛАУНЏ": Туга и бол још тиште

Ова лекција је уследила после пожара у Новом Саду, када је горео Раднички универзитет, затим ватра у хотелу "Путник", па затим у кафићу "Лаунџ" и дискотеци "Контраст".

МЕЊАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ ЈЕДАН од проблема са којима се суочавају угоститељи је и мењање запослених. То значи да сваки запослени са собом односи и решење о завршеној противпожарној обуци, а уколико га замени колега који је не поседује, обавезан је да прође обуку. Годишње се на месечном нивоу плаћа између 4.000 и 5.000 динара.

У новосадској управи за ванредне ситуације кажу да сада сваки угостиељ може да испуни услове, и да нови правилник демотивише власнике да крше прописе.

- Радићемо контроле као и до сада - кажу у Управи за ванредне ситуације, истичући да су најригорозније контроле у Новом Саду, управо због трагедија које су се дешавале. - Свако може да нам пријави да у локалу има више гостију од предвиђеног броја. Уколико се утврди да је тако, следи прекршајна пријава за угрожавање безбедности, а казне су новчане од 300.000 до милион динара, а може се изрећи и заштитна мера забрана рада локала. Таквих случајева је било у Новом Саду.


ОБЕЛЕЖЕН ПУТ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ

ЉУБИЦА Крњајић, инжењер противпожарне заштите и доскорашњи председник Ватрогасног савеза Војводине и секретар Ватрогасног савеза Новог Сада, каже да замера што у новом Правилнику није наглашено да поред плана за евакуацију, у локалима мора да буде и видно обележен пут за евакуацију у случају пожара.

Што се тиче обуке, по речима наше саговорнице, она траје 20 дана, односно фонд од 200 часова. У групама је по 30 полазника. У 2018. години у Ватрогасном савезу Војводине обуку је прошло у четири групе по више од 30 полазника.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dejan Zečević

28.05.2019. 09:40

Занимљиво је да подржавате законске противпожарне мере али али не реагујете на достављене информације о појединим случајевима кршења и непоштовања закона које могу довести до трагичних последица.Поздрав из Тополе

Gordana

30.05.2019. 03:36

Колико се разумем у ову тематику (а то ми је професија) још увек ПОСТОЈИ закон који изричито налаже да у Србији СВАКО запослено лице, одмах при ступању у радни однос пролази кроз обуку, а онда полаже тестове из "Безбедност и заштите на раду" и "Заштите од пожара". Према томе, не разумем, о каквој измени закона се ради? Само да се испоштује већ постојећи Закон, да се послодавци кажњавају, ако немају ово о чему сам писала и неће бити проблема.