СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито прећутао злочине над Србима у Јасеновцу

Иван Миладиновић

недеља, 26. 05. 2019. у 19:02

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито прећутао злочине над Србима у Јасеновцу

Врховни штаб у Дрвару

Шта је Јосип Броз писао у "Пролетеру" у децембру 1942. године. Врховни командант писао да је Павелић у логор бацио више од 10.000 најбољих синова Хрватске

ШТА је историја и где она почиње? Да ли је то сазнање да "стојимо на раменима" оних који су живели пре нас, да ли је то свет који смо позајмили од предака, а дугујемо га потомцима? Ко смо, одакле долазимо, куда идемо, ми овдашњи на овом узврелом Балкану, у вртлогу интереса и Запада и Севера и Истока и Југа, ми са нејасном будућношћу, проблематичном садашњошћу и (чак!) неизвесном прошлошћу. Канда смо заборавили да историја није нешто што пролази и да ће нам погледи ка светионицима прошлости, помоћи да боље видимо будућност. Јер, већ сутра, данас ће бити јуче.

Деценијама су нам историчари, новинари, каријеристи и којекакви идеолошки занесењаци, које чињенице нису много интересовале, говорили да смо нешто друго од оног што смо били, да нам се дешавала нека друга прошлост од оне коју смо имали. Зато не чуди што нам се светла будућност често претварала у мрачну прошлост.

Свих тих деценија написано је мноштво чланака, објављено прегршт књига и студија да је први човек југословенских комуниста Јосип Броз Тито до краја Другог светског рата веома мало знао не само шта се стварно дешавало у јасеновачком логору, већ и о масовним покољима усташа над Србима у НДХ. Па, кад је тако, вратимо се у 1942. годину. Други светски рат је у пуном јеку, ратно решење се не назире. Силе Осовине не попуштају ни на једном фронту. Врховни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда налази се на територији Павелићеве државе. Јасеновачка фабрика смрти је на врхунцу. Кажу да је то била ледена година, посебно последњи месец, децембар. И тог децембра појављује се последњи број "Пролетера" - органа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, пошто је у Бихаћу склопљен костур будуће нове револуционарне власти.

НА ПРВОЈ страни текст - "Национално питање у Југославији у светлости народноослободилачке борбе", а потписује га Тито.

Присећа се он у том подужем тексту свих предратних намера да се "србизују Хрвати и Словенци", па пише: "Упорно и глупо брбљање хегемонистичке клике да су Срби, Хрвати и Словенци само племена једног те истог народа, имало је за циљ србизацију Хрвата и Словенаца. Југославија је била само маска за србизацију која се била потпуно разоткрила у време Шестојануарске војне диктатуре краља Александра и Пере Живковића 1929."

Прочитајте још: СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Католичка црква,усташе и комунисти били против Срба

Бави се и актуелном ситуацијом: "Перспектива која се указује народима Југославије од стране лондонских избеглица врло је црна и представља страшну опасност за све оне народе који су били угњетавани од постанка Југославије. Жандарски кундак и четничка кама било би главно средство те лондонске избегличке владе за уједињавање народа Југославије, када би се она којом несрећом поново докопала власти у Југославији... Македонци, Арнаути, Хрвати, муслимани итд. са стрепњом се питају - па шта ће бити са нама ако се поврати оно старо? Лондонска избегличка влада већ прети, четници већ кољу где могу уз помоћ окупатора и брусе каме за још страшније покоље - то је оно чега се сви народи боје. Али, ми довикујемо свима, нека се не боје, спас од свега тога је могућ и то једино на тај начин, ако се већ сада, одмах, без оклевања, узме пушка у руке и пође у свети бој кога бије наша јуначка народноослободилачка војска против окупатора, за слободу и равноправност свих народа Југославије."

Тито, Стаљин и Молотов


Четници кољу и оштре каме, али за Јосипа Броза у целом овом тексту Јасеновац и крашке јаме препуне закланих српских сељака не постоје. Отуд, ваљда, оним споменутим идеолошким занесењацима уверење да њихов вођа није знао за усташке злочине.

Да ли је то било баш тако? Ако лаже коза, не лаже рог - каже стара пословица. Перо Симић, новинар, публициста, некадашњи главни уредник "Вечерњих новости", најпознатији Титов биограф, пронашао је у московским архивама депеше које је Броз слао Коминтерни пре децембра 1942. године из којих се види да је и те како био упознат шта се дешавало у Јасеновцу. Тако 4. априла 1942. он јавља Москви да се "најстрашнији концентрациони логор у Хрватској налази у Јасеновцу". Извештава да је "џелат Павелић у овај концентрациони логор бацио више од 10.000 најбољих синова Хрватске". Партизански вођа ниједном речју не помиње да је у Јасеновцу заточено највише Срба из Хрватске и Босне и Херцеговине. У депеши пише да је од тих 10.000 "најбољих синова Хрватске остало свега још хиљаду и по живих", а да су "сви остали били подвргнути ужасним мучењима и убијени". На самом крају извештај је допуњен једном реченицом да "саме усташе признају да је од почетка њиховог доласка на власт у Хрватској убијено пет стотина хиљада људи, већином Срба"!

ПЕТ месеци касније, 15. септембра 1942, из Титове депеше "Деди" (Коминтерни), види се да су партизанске јединице из логора Јастребарско, код Загреба, ослободили "600 (српске) дјеце с Козаре". Међутим, врховни командант четири дана касније шаље исправку и додаје да је заправо ослобођено "900 козарачке дјеце, а не 600". Истина је да су партизани тада из логора у Јастребарском спасли 272 козарачка детета.

Александар Ранковић, Тито и Милован Ђилас


У септембру 1942. Броз је лично обавештен шта се дешава у Јасеновцу од Андрије Хебранга, тадашњег секретара КП Хрватске и Младена Ивековића, којег су усташе, са тридесетак других логораша, пустиле из Јасеновца у замену за двојицу усташких функционера.

Крајем лета, те исте године, и Милован Ђилас је писмено реферисао Титу о усташким злочинима у западној Босни:

- Оно што сам видио тог јутра (у селу Урија у западној Босни), а о чему сам и читао и слушао, тако ме је запањило својим ужасом. Све је то ипак изгледало другачије него када се чита. Најприје смо крај пута, под крошњом огромне крушке, наишли на два сељака. Лежали су на трави, у хладу. Убијени су у потиљак, куршуми су изишли испод десног уха и отворили ране, тако велике да је из њих исцурио мозак. Ту је убијено још шест сељака.

- Пошли смо даље путем, с обје стране живице од љесковог жбуња и папрати, и, наједном, насред пута, десет-дванаест лешева. Чини ми се само два средовјечна човјека. Остало жене, дјевојке, дјечаци, дјеца. На три-четири корака од ове гомиле крви и меса - колијевка празна, без пелена, без дјетета, са сламом увоштаном од дјечије мокраће. Чинило се да је слама још топла од дјечијег тијела. Дијете је лежало у гомили лешева. Али глава је била здробљена, без поклопца, без капи крви у шупљој лобањи. Мозак - да ли тог дјетета? - управо мало густе бијеле каше, лежало је поред главе, с комадима меса. Дијете без лобање.

У ТЕКСТУ "Национално питање у Југославији у светлости народноослободилачке борбе", у "Пролетеру" Тито, такође, пише: "Хрвати као најснажнија национална индивидуалност међу осталим угњетеним народима Југославије, давали су и најжешћи отпор против великосрпске националне политике. Но, разуме се, тај отпор није могао дати оне резултате које је хрватски народ очекивао."

Јасеновачки логор


Неку годину касније, тачније 27. маја 1946, у Москви је боравила прва званична делегација нове Југославије, у којој су поред Тита били Александар Ранковић, Коча Поповић, Благоје Нешковић, Борис Кидрич и Владимир Поповић. На свечаном пријему, после ритуалних руских испијања здравица, Стаљин је најпре наздравио "херојском српском народу, једином словенском народу који је у најтежим данима рата против фашизма био веран Русији, док су се хрватски пукови борили с Немцима у Стаљинграду". Завршавајући говор, Стаљин се окренуо Титу и упитао га што он не спомиње оно главно.

Сви су занемели незнајући на што то Стаљин мисли.

- На Јасеновац - рекао је друг Хазјанин.

Тито је сав скрушен са сузама у очима изговорио: - Стидим се што сам Хрват.

Његово прећуткивање фабрике смрти и геноцида над српским народом на територији НДХ у тексту у "Пролетеру", никад није разјашњено.

ШОКИРАО ДАВАЊЕМ ОСТАВКЕ

ТАЧНО годину дана пре текста у "Пролетеру", 7. децембра 1941, непосредно после пада Ужичке републике, у селу Дренови, одржана је седница Политбироа, на којој су били Кардељ, Ранковић, Ђилас, Жујовић и Лола Рибар. Тито је шокирао своје сараднике: састанак је отворио предлажући оставку. Додуше, није се изјаснио да ли се оставка односи на место команданта Врховног штаба или генералног секретара Комунистичке партије.

Добрица Ћосић у другој књизи "Пишчеви записи" бележи да је Ранковић био изричит - Коминтерна и Стаљин би оставку схватили као озбиљан раскол у Партији и рекао: "Ако друг Стари поднесе оставку, онда то мора да уради и цео Политбиро". Тито се после овог повукао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

КиМ

26.05.2019. 19:32

Гајили смо гују у недрима!! И онда када чујем да се људи куну у Тита прође ме језа!

Jugoslava Pravdic

27.05.2019. 04:06

@КиМ - Mene prodju bar tri jeze kad čitam ovako pristrasne članke sve u službi povratka monarhije. Titu je sin od brata sa još 166 mladih ljudi ilegalaca završilo u Jasenovcu. Tačno je da su iz Hrvatske i, srbi i hrvati i muslimani koji su živjeli u Hrvatskoj. Djecu su organizovano spašavali preko Diane Budisavljević udata za strica Jovanke Budisavljević. Što se tiče pok. Pera Simića, samozvanog Titovog biografa, nije mogao oprostiti Titu što ga je prozreo kad je tražio Simić slobodu štampe.

Stižu dolari

26.05.2019. 21:10

Prosto je zapanjujuće, ali naravno ne i čudno, to što se neki centri moći panično plaše čoveka koji je umro pre skoro 40 godina. Mrtva usta ne govore i možeš im pripisati šta hoćeš.

Miki

27.05.2019. 08:04

@Stižu dolari - Srbi koji posle svega i dalje veličaju Broza nisu političko već psihijatrijsko pitanje. A pomalo i materijalno .

Блок33

27.05.2019. 12:42

@Stižu dolari - Та се логика онда може применити и на Павелића и на Хитлера и на остале крволоке пошто мртва уста не говоре и може им се свашта приписати.Тито је исто зло за наш народ као што су Павелић и Хитлер.

Ap0qalypto

27.05.2019. 06:21

Cela ta Jugoslavija je stvorena da bi odredjeni izrodi dobili svoju drzavu. Sve je rađeno sa tim ciljem, ni ne cudi onda sta se sve zbivalo posle

Đuričko

27.05.2019. 07:51

Sami smo krivi sebi, ne možemo da kukamo samo kako su nas preigrali svi. Ne bi mogli tako sa nama da nije bilo poltrona i licemera kod Srba u NOB -u. Znači, Srbi su činili 80 % žive sile a sami su sebi radili o glavi, tj.pustili su druge da odlučuju o njima. Zašto?

Рашо

27.05.2019. 07:52

Не ради се само о прећуткивању злочина над Србима и не предузимњу ничега да се народ поштеди. Напротив, током рата је наређивао да се убијају сви који помажу четницима, да се спаљују села, ... После рата, од одмазди невинима до сатирања свега што је имало углед и значај! Он је српски крволок раван Павелићу. Ф Туђман је рекао: "... комунисти и усташе су радиле исту ствар за хрватски народ. Ко то не разуме ја нећу да му објашњавам историју поново"! На жалост Срби комунисти су били помагачи у томе!

Анти Антифа

27.05.2019. 07:56

Тако нам и треба кад смо прљвили Југославију а не Србију 1918

Bojan

27.05.2019. 09:26

Svi ovi podaci koji polako pocinju da isplivavaju ( te hoce da podnese ostavku, te hoce da se preda u Drvaru prilikom desanta...)meni govore samo jedno, Tito nije imao nikakvu viziju kako i sta treba da se radi i da je bio samo paravan i jedna marioneta a glavne poteze je vukao neko (pojedinac) ili neka organizacija iz senke.

5C

27.05.2019. 20:57

@Bojan - Da,Britanija.Bili su uz poglavnika Tita i uz pocetnika Drazu,pa ko god prevagne njihov je.Njima je trebala takva Jugoslavija da uniste komuniste Grcke i Italije i da ne idemo prema CCCPy.Za to vreme omoguceno je poglavniku Titu da privede kraju politiku ndha,iselio je dosta Srba,protjerao Italijane i pripojio svu obalu danasnjoj ndha.Njegov ucenik Tudjman je dovrsio posao,a pokrstavanje jos traje bez neke velike zurbe.

Pink Floyd

27.05.2019. 09:43

Broz je masovni ubica srpskog naroda. Uspeo je da jedan deo Srba prevari i posvađa protiv rođene braće. Posledice tog bratoubilaštva su i danas prisutne.

Miloje

27.05.2019. 11:18

Kad vidim kakvi su nam krojili sudbinu, dobro je da uopste i postojimo kao narod i drzava...

Goran

27.05.2019. 13:10

Samo ga slavite i ovi što nas danas vode nek i dalje održavaju onu kuću užasa na Dedinju naravno od para srpskih radnika koji rade za 200e. Da je pravde i zakona zlotvor bi bio spaljen sa sve mermerom i petunijama na brdu...

Blagoje Jovovic

27.05.2019. 15:25

Pod hitno podneti peticiju da se kuca cveca konacno srusi. Velika je sramota za drzavu Srbiju i celokupan Srpski narod,da hrvatski zlocinac i Austrougarski vojnik,pripadnik monstruozne " VraŠke Divizije" koji hiljade Srpskih porodica satrao i zavio u crno,mirno vec cetiri decenije pociva u Beogradu,Srpskoj prestonici.Na mesto kuce cveca treba podici spomenik kompleks svim nevinim zrtvama uzasnog Brozovog terora.

Милица Ч. Н.Сад

27.05.2019. 16:12

Можете ви до бесвести пљувати по маршалу Титу, али не можете променити слику у свету о њему. Он је победио и Хитлера и Павелића и Дражу, па због тога многи јадикују. Џаба вам. Прочитајте колико је у свету Титових улица, па тргова. Образујте се. Лако је пљувати. А, пљувачка вам остане на уснама, па ју полижете.

тлн

28.05.2019. 06:31

тито пречутао а "срби" заборавили и попљували СВЕ жртве и све херје првог рата и кренули за аустроугарским капларом....предомислио се каплар и припадник вражије дивизије и директни егзекутор првог рата и у другом рату, нагло заволио "србе"....е народе наивни, више волите бит југословени, него Срби!....

Srboljub

28.07.2019. 21:34

Mrtva usta ne govore, pa sad im poturajte laži. Tito je Tito je najzaslužniji što Srbija i Jugoslavija nisu polovinom 20. veka ostali u srednjem veku. Na žalost, njegovi vajni naslednici su nas vratili tamo.

Radnik

01.08.2019. 09:19

Svako ko je učio istoriju u SFRJ zna da je tada u udžbenicima lepo pisalo šta je bio Jasenovac i da je tama stradalo između 600 i 700.000 pretežno Srba, Jevreja i Roma. Ovakvi sramni falsifikatorski tekstovi su delo potplaćenih kvazi-istoričara. Prošlost se ne može promeniti pisanijama u žutoj štampi. Slava maršalu Titu.

Toma

23.04.2020. 00:31

Napravio veliku Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Islamsku republiku, a Srbiju podelio na 5 delova, i uništio za sva vremena!