Откривена црна рупа 6 милијарди пута вeћa од сунца

Ј. ДИНЧИЋ - С. ВИДАЧКОВИЋ

14. 04. 2019. у 08:15

Откривена црна рупа 6 милијарди пута вeћa од сунца

Фото: EПА

Стручњаци о историјској фотографији огромне "мрачне творевине" у галаксији Девице. Потврда Ајнштајнове теорије. Од Земље удаљена 54 милиона светлосних година

ИСТОРИЈСКА фотографија црне рупе, коју су научници објавили пре неколико дана, направила је прави бум у свету астрофизике. Како су објаснили светски научници, на слици се виде вруће осенчене ивице у облику круга, на којима се светлост увија око себе у космичком ефекту. Стручњаци тврде да је овај приказ још један доказ тачности Ајнштајнове теорије релативитета.

Иначе, фотографија је настала пре две године прикупљањем података са осам различитих телескопа распоређених широм планете и приказује црну рупу у галаксији М87 која је од Земље удаљена 54 милиона светлосних година, а сматра се да је у питању маса која је око шест милијарди пута већа од нашег Сунца.

- Црна рупа је објекат који има веома снажну гравитацију, и све што дође у близину тог објекта буде увучено унутра и не може да га напусти, па чак и светлост која се нађе у близини не може да се извуче и упада у црну рупу - објашњава, за "Новости", Александар Оташевић, из Астрономског друштва "Руђер Бошковић". - Саму не можемо да снимимо, али можемо понашање гаса у њеној близини, као што су научници у овом пројекту урадили, и недвосмислено указали на постојање рупе. Не може се рећи да је то фотографија, то је више приказ непосредне околине црне рупе снимљен на основу обраде података прикупљених са неколико телескопа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Научници први пут видели како црна рупа гута” звезду (ВИДЕО)

Према његовим речима, снимљен је "диск" суперврелог гаса који спирално под дејством гравитације црне рупе упада на њен хоризонт, који се налази у средишту централне галаксије, галактичког јата у Девици. Та граница око рупе, после које ништа не може побећи, велика је као читав Сунчев систем.

Фото: EПА


Како су пренели светски медији, када је 2012. године почео рад на овом пројекту, научници су уз помоћ глобалне мреже телескопа директно посматрали непосредну околину црне рупе. Истраживање је циљало на две супермасивне црне рупе које се налазе у средиштима различитих галаксија. Стручњаци су објаснили да се једна од црних рупа, "Стрелац А", налази у центру галаксије Млечни пут, на 6.000 светлосних година од земље и има четири милиона пута већу масу од Сунца. Друга, која је на фотографији, "М87", у центру је суседне "Девица А галаксије", са масом од три и по милијарде пута већом од Сунца и удаљеношћу 54 милиона светлосних година од Земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕВЕРОВАТНО НАУЧНО ДОСТИГНУЋЕ: Прва фотографија црне рупе

У медијима се појавила информација да би црна рупа могла да понесе име Повехи, како гласи традиционална хавајска песма о стварању. Име за овај космички објекат предложио је професор језика на Хавајском универзитету у Хилу Лари Кимура. "Повехи" значи "украшена, бескрајна мрачна творевина" или "украшени мрачни извор бескрајног стварања" и долази из Кумулипа, хавајског стваралаштва 18. века. "По" означава дубок мрачан извор бескрајног стварања, док је "вехи" један од описа "по", опеваног у песми.ЗАНИМЉИВОСТИ

* НА Млечном путу, како се претпоставља, лутају многобројне скривене црне рупе

* АСТРОНОМИ процењују да на Млечном путу има око 100 милијарди "гравитационих чудовишта"

* ДОСАД их је откривено тек шездесетак


ТИМ ОД 200 ЉУДИ

МЕЂУНАРОДНИ тим од 200 људи који су радили на истраживању резултате су постигли захваљујући Кејти Боуман, која је развила кључни алгоритам. Боуманова је развила алгоритам познат као ЦХИРП, који обавља сталну реконструкцију слика високе резолуције уз помоћ претходних делова. Управо је ЦХИРП коришћен за фотографисање супермасивне црне рупе у срцу М87. У прављењу алгоритма пошла је од тога да црне рупе остављају позадинску сенку врелог гаса, који је попунио рупе у подацима добијених опсервацијама са телескопа широм света.

Фото: EПА


ШТА БИ БИЛО КАД БИ БИЛО

АКО би се десило да црна рупа доспе у непосредну близину Земље, њена снажна гравитација деформисала би глобус. Снажни земљотреси би, упозоравају научници, опустошили континенте, а дошло би и до ерупције супервулкана. На крају би се наша планета претворила у ненастањиви комад стене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)