ИМА ли купца за Меморијални центар "Бошко Буха" на Јабуци крај Пријепоља, знаће се до краја месеца. За 28. фебруар је заказана продаја имовине стечајног дужника "Путник Пријепоље", али и даље је спорно да ли је културно добро од изузетног значаја смело да се нађе "на добошу". По важећем Закону о јавној својини забрањена је продаја, као и реституција непокретних културних добара која су у државној, односно јавној својини.

Оглас о продаји меморијала на Јабуци, објављен крајем јануара, узбуркао је јавност. С једне стране, надлежни нису били обавештени да се комплекс под заштитом државе продаје, а да заштита комплекса постоји у огласу нису упозорени потенцијални купци. С друге стране, добром делу јавности уопште није јасно како такви споменици могу на лицитацију.

- Промена власника културног добра не утиче на статус и његова својства, већ нови власник има обавезу да поштује Закон о културним добрима, не сме ништа да мења, руши или да предузима било какве радове на добру без утврђених услова Републичког завода за заштиту споменика културе - кажу у овом Заводу. - Одлуком о утврђивању Меморијалног комплекса "Бошко Буха" на Јабуци за знаменито место, забрањени су сви радови који га могу на било који начин угрозити. То значи да и у случају промене власника, нови власник не сме да предузима интервенције које нисмо одобрили.

ПРОЧИТАЈТЕ И:"Бошко Буха" иде на добош

Према подацима Републичког завода за заштиту споменика културе, у Србији је 201 непокретно културно добро од изузетног значаја. Међу њима је 14, која су директно повезана са Другим светским ратом. Ту су Спомен--парк "Крагујевачки октобар" у Шумарицама, Кадињача код Ужица, али и Зграда илегалних партијских штампарија и Музеј 4. јул, иако њих тамо више нема. Виле у којима су били враћене су старим власницима, а експонати пребачени у Музеј града Београда. Меморијал "Бошко Буха", међутим, ни заштита није сачувала од пропадања.

ЈОШ СЕ ЧЕКА ЕВЕНТУАЛНО заинтересовани купци меморијалног комплекса изнад Пријепоља имају рок до 21. фебруара да уплате депозит и откупе документацију. Од повереника Агенције за лиценцирање стечајних управника, задуженог за ову продају, нисмо успели да сазнамо има ли уопште купаца и хоће ли се продаја одржати.

- Сагледавањем стања Меморијалног комплекса "Бошко Буха" на Јабуци, током 2015. године, сачинили смо детаљан извештај у којем је констатовано да су простор, објекти и поједини споменици у лошем стању - кажу у Републичком заводу за заштиту споменика. - Потом смо предложили и активности за решавање тог стања. Да би се што хитније реаговало, обавестили смо министарства културе, рада, запошљавања и борачких питања као и трговине и туризма. Досад, нажалост, нису створени услови за активно деловање на овом споменичком комплексу.

У Министарству културе кажу да се чека да Републички завод за заштиту споменика уради програм заштите и ревитализације комплекса на Јабуци. Није ни јасно да ли је меморијал смео да се продаје.

- Након сазнања да је отпочео поступак продаје непокретне и покретне имовине стечајног дужника "Путник Пријепоље", затражили смо од Републичке дирекције за имовину информацију да ли је Агенција за лиценцирање стечајних управника у наведеном поступку продаје прибавила мишљење Дирекције имајући у виду да културна добра као добра од општег интереса третира и Закон о јавној својини - кажу у Министарству културе

ПРОПАДА Меморијални центар на Јабуци изнад Пријепоља

.

Неспорно је, међутим, да је према Закону, сопственик културног добра од изузетног значаја, у обавези да надлежне службе заштите неодложно обавештава о свим правним и физичким променама насталим у вези са културним добром.


ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ: ОДРЕДИТИ ПРИОРИТЕТЕ

ИСТОРИЧАР Предраг Марковић сматра да држава треба да одреди приоритете у заштити споменика из Другог светског рата.

- Стање тих споменика зависи најчешће од локалних самоуправа - сматра Марковић. - Неки се добро одржавају, јер се везују за контекст, попут Шумарица. Штета је, међутим, што се о Спомен--комплексу "Сремски фронт" код Шида не води више рачуна, док споменик Бошку Бухи на Јабуци нема тај значај.