Срби у Лапонији: Хаски нас води до Деда Мраза

Милица СТАНОЈКОВИЋ

01. 01. 2019. у 22:00

Срби у Лапонији: Хаски нас води до Деда Мраза

Фото Жељка Николић

Београђанин Александар Николић са породицом се одселио у Лапонију где управља одгајивачницом поларних паса. Навикли се на оштре зиме, живот без комшија и сусрете са дивљим животињама

ЧИТАЈУЋИ романе Џека Лондона, Београђанин Александар Николић као мали завирио је у свет неумољиве борбе са дивљином Аљаске, животу по снегу и леду са псима. Очараност хаскијима одвела га је на далеки север, а од првог "уједа мраза", није се излечио ни 34 године касније. Овај тренер хаски паса за вожње запрегама, са породицом данас живи сан многих заљубљеника у студен и снег, у Лапонији, земљи Деда Мраза, где управља одгајивачницом хаски паса.

Као малишан, хаски четвороножци познати као "бели очњаци" били су му најбољи пријатељи, а с временом однос који је са њима изградио, повео га је у бављење спортом - тркама запрега паса. Зимске олује и мећаве које прате овакве вожње и низ ризика, нису га "одувале" на другу страну, а на температурама на минус 20 постао је свој на своме.

- Знао сам да живот са псима тражи посвећеност, а да су трке веома захтевне и напорне - каже, за "Новости", Николић. - Недостатак сна у највећим тркама је понекад бруталан, а последице су халуцинације и лутања, па и губитак поверења од колебљивих паса. Све су то ризичне ситуације, а понекад је чак неопходна и евакуација. Зимске олује су део приче, а вожња по голом леду и ломљење костију су учестали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сарме и ћевапи усред Вијетнама

Са супругом Жељком, са којом га је спојила љубав према хаскијима, основао је Хаски центар на Фрушкој гори, желећи да и у Србију пренесе ледени дах и чаролију севера.

- Пси су били главни део пројекта, а уз туристичке посете и вожње, нама су требале и снажне зиме - препричава Александар. - Због недостатка снега и мраза, одселили смо се на далеки север, где данас радим као управник одгајивачнице, у којој сам заједно са хаскијима туристички водич посетиоцима из целог света.

Супруга Жељка и његови синови Вихор и Север постали су Лапонци, "комшије" Деда Мраза и његови помоћници.

- Управљам одгајивачницом у којој има 100 хаскија - каже Александар. - То су пси чији је посао да зими превозе туристе у санкама. Моја компанија ради за енглеску туристичку фирму и у својој понуди као део пакета имамо вожње са хаскијима, или ирвасима. Организујемо и посету Деда Мразу, а његови помоћници малишанима помажу да пронађу најомиљенијег декицу на свету и стигну до његове колибе у шуми. На хиљаде посетилаца прође током децембра, а мој посао је да са њима поделим радост вожње запрегама са хаскија.


После неколико година, навикли су се на укус лапонског хлеба и мирис зиме, али да неке активности попут закопчавања јакни, облачење рукавица дуже трају. Уз то на сусрет са дивљим животињама и живот без првих комшија, али и на набавку намирница много унапред. Ипак, о повратку не размишљају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -БОЉИ ЖИВОТ У БОЦВАНИ: Хиљаде Срба у најудаљенијим кутцима света траже срећу

- Живот овде се не може препричати ни приказати на фотографијама. Прелепо је возити се кући кроз мрак док ти пут осветљава Аурора Бореалис попут светионика и спушта ка месту ка твојој кући. Нашли смо свој дом овде и засада не идемо никуда - завршава овај необичан пар.


СА ЛАПЛАНДА НА МЕДИТЕРАН

ЖЕЛИМО да живимо овде докле год Лапланд буде имао зиму, а када нам то дојади, гледаћемо да се преселимо у неку медитеранску земљу где расте свакојако воће и има одличне морске хране. Довољно топле воде да одледимо последњу мрвицу мраза у уморним костима - кажу Николићи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИ НА "КРАЈУ СВЕТА" Врањанци на Северном полу


ИРВАСИ НИСУ СЛОБОДНИ

ОВДЕ где живимо има мало становника. Ако негде постоји насеље од неколико стотина људи, онда је велико насеље - препричава Александар живот у Лапонији. - Углавном је пусто, уз лисице, поларне зечеве. Ирваси су најдоминантнији, али њих нажалост, нема у слободном облику. Наиме, сваки ирвас који се роди у дивљини нема право на слободу, већ мора припадати некој породици Лапонаца, која га кад-тад ухвати и наравно, отпреми некој од кланица. Толико о романтици која се продаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

DARINKA LAZIC

02.01.2019. 14:42

Ponosimo se nasim ljudima sto Srbiju pretstavljaju. Dragi nasi Sale I Zeljka ljubim vas I srecno u Novoj godini zelimo Darinka I Djordje