ЛЕГЕНДА о Црвенки као "најслађем селу" у бившој великој Југославији наставила је да живи кроз манифестацију "Слатки дани у срцу Бачке", која је у свом другом издању одржана протеклог викенда. "Дани" су окупили око 6.000 посетилаца, а привукли су и туристе из Словеније и Хрватске.

Део Улице Моше Пијаде, од раскрснице у центру насеља до моста преко Великог бачког канала, био је преименован у "Слатку улицу", у којој су своје производе понудили Фабрика бисквита "Јафа" и Шећерана "Црвенка", као и бројни приватни произвођачи слаткиша и удружења жена. Своје штандове имали су и Удружење воћара и виноградара "Стари подруми" из Црвенке и Винарија Милисављевић из Липара.

- Манифестација је заснована на "слаткој индустрији", која је бренд Црвенке, али је замишљена и као промоција локалних аутентичности кроз спорт, културу, гастрономију и етно-садржаје. "Слатки дани" су и чувар традиције Црвенке, у којој живе припадници 22 нације - рекао је Владимир Станковић, директор Туристичке организације општине Кула, која је уз МЗ Црвенка и "Јафу" и Шећерану организатор "слатке" феште.

Светковина је била испуњена бројним приредбама, а почела је ликовном колонијом локалних сликара и талентованих ученика основне школе. Посебан програм за младе припремио је Урош Петровић, председник удружења "Менса Србија" и писац књига за децу и омладину, које "размрдавају вијуге".

Црвеначки хроничар Милан Таталовић приредио је изложбу етнолошког блага, која је подсетила на историју вароши, основане 1785. године, чији су први житељи биле подунавске Швабе.

Свечаност је попримила карневалску атмосферу учешћем мажореткиња, дувачких оркестара, уличних свирача, хаос-аниматора, мађионичара, жонглера и штулаша-кловнова. Одржани су и спортски турнири и наступи фолклорних ансамбала.

За народно весеље била је постављена велика концертна бина, на којој су наступили "Динамика бенд", "Карт бланш", "Тропико бенд", Ана Кокић и Харис Џиновић.

Разноврсна понуда у "Слаткој улици"


УСПЕХ

У ОКВИРУ "Слатких дана" обележен је највећи успех у историји црвеначког спорта - освајање рукометног Купа СФРЈ пре три деценије. На видео-биму приказан је снимак финалне утакмице овог такмичења из 1988. године, између РК Црвенка и шабачке Металопластике.