Војвођанска кухиња по мери сладокусаца

С. Бајић

05. 03. 2018. у 11:34

На фестивалу хране и пића "Винтерфест" на Копаонику представљени традиционални равничарски специјалитети. На смотри 34 произвођача здраве хране и вина из Покрајине

Војвођанска кухиња по мери сладокусаца

Карол Хорват, произвођач кулена из Бачког Петровца , Фото С. Бајић

МАНИФЕСТАЦИЈЕ које промовишу Војводину као гастрономску и винску туристичку дестинацију имају подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, који, иначе, подржава више од 360 приредби са сличном тематиком у Панонској низији. То је на овогодишњем, шестом издању фестивала гастрономије, вина и скијања "Винтерфест" - који је, уз учешће 34 војвођанска произвођача хране и пића, одржан у хотелу "Гранд" на Копаонику - потврдио Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, истакавши значај представљања гастро-културе Војводине.

Домаће, традиционалне специјалитете - кулен, сланину, шунку, кобасице, представили су Карол Хорват из Бачког Петровца, Сава Граорац из Ковиља. Козји сир је понудила "Срећна коза" из Великог Гаја, сок од парадајза, џемове и ајваре" вртлари из Врбаса, врхунско вино и ракију су точили Бенишек и Веселиновић из Сремских Карловаца, а представило се и друштво пчелара "Јован Живановић", које броји 400 чланова.

- Већ шест година, поред излагачког дела, фестивал одликују и стручни скупови, на којима се разговара о темама из области унапређења пољопривредне производње - каже Наташа Будисављевић, организатор манифестације.

Тако је у разговору с произвођачима Милорад Радојевић, члан градског већа Новог Сада задужен за привреду, нагласио да су већ три производа добила епитет производа заштићеног географским пореклом - футошки купус, фрушкогорски липов мед и бегечка шаргарепа.

Мирко Веселиновић из Сремских Карловаца

- Усредсређени смо на органску производњу и географско порекло, што је веома битно. Јер у том случају знамо шта нам деца једу у вртићима и школама, а произвођачи имају и сигуран пласман - рекао је Вук Радојевић, и позвао произвођаче да, у међусобној сарадњи и размени идеја, потраже заједнички интерес.

ДЕГУСТАЦИЈА И РАДИОНИЦЕ

На фестивалу су о значају амбалаже и пласману производа говорили професорка мр Петра Балабан и Бранислав Секулић. Одржана су и предавања, као и дегустације и радионице о винском путу Фрушке горе, упаривању сирева и вина...

Дегустације и размена идеја

- Мени као произвођачу много значе наступи на манифестацијама на којима могу да се представим посетиоцима, али и да стекнем и разменим нова искуства - каже Карол Хорват, из Бачког Петровца, познат по производњи чувеног петровачког љутог кулена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

mi

05.03.2018. 17:49

ma nemam nista protiv hrane iz severne srbije ( ne vojvodine ) ali dajte molim vas. Kako moze da imaju ajvar bolji od leskovackog, vino u predelu gde nema nagiba i brda, kozjeg sira gde nema planina... mogu samo da imaju slaninu.