ИЗБЕГЛИЧКА ПОРОДИЦА ОСТВАРИЛА САН: Кров над главом после 26 година

Јелена Лемајић

недеља, 04. 03. 2018. у 07:25

ИЗБЕГЛИЧКА ПОРОДИЦА ОСТВАРИЛА САН: Кров над главом после 26 година

Мирјана Бајрушевић показује кључеве и уговор за кућу

Избегличка породица Бајрушевић скућила се у Суботици. За куповину куће од комесаријата добили 9.500 евра

ПОСЛЕ 26 година откако је ношена ратним вихором напустила родни Мостар и долину Неретве и дошла у равну Суботицу, самохрана мајка Мирјана Бајрушевић (43) успела је да свије ново гнездо. Захваљујући конкурсу републичког Комесаријата за избеглице, прва је међу 30 избегличких породица добила 9.500 евра за куповину сеоских кућа.

Од када су избегли, десет пута је мењала подстанарске адресе, сада нас је дочекала на једанаестој, у новом дому у Улцињској улици.

- Избегли смо 4. априла 1992. без ичега, са једном торбом на рамену, јер нико није мислио да ћемо и остати овде. Надали смо се да ће све проћи и да ћемо се вратити кући - сећа се Мирјана. - Када смо видели да од повратка на огњиште нема ништа, у септембру смо изнајмили кућу, спавали смо на палетама, покривали се ћебадима. Али се никад нисмо предавали.

РЕШАВАЈУ СЕ СТАМБЕНИ ПРОБЛЕМИ ПРОГНАНИКА: Кључ за 400 избеглих породица

ПРВИ динар је Мирјана, тада девојка од 17 година, зарадила на њиви, у метлицама, за које до тада никада није ни чула.

- Радили смо свуда где је било посла - на пијаци, бувљаку, помагали где је требало. Морали смо се борити, другог избора није било - додаје Мирјана.

МАТЕРИЈАЛ ПОРЕД новца за куповину куће, 30 избегличких породица на пролеће треба да добије још 1.500 евра у виду грађевинског материјала за санацију.

Срећа јој се осмехнула 1999. године, када је у лавовској борби за егзистенцију нашла животног сапутника и ослонац. Убрзо је родила два сина, Луку и Матеју, и деловало је да је недаћама дошао крај. Међутим, онда су дошле нове.

Пре осам година супруг је изненада умро од срчаног удара и Мирјана остаје сама са малолетном децом. Подршка су јој били сестра Слободанка и цела породица, али највећи терет је био на њеним плећима.

- Моја борба је тек тада жестока. Борила сам се да преживимо, да деци купим књиге, патике, да им бар мало надоместим губитак оца - казује Мирјана. - Радила сам "као црнац", али нисам успела да зарадим толико да се скућимо. Радим на Теслиној пијаци, примам дечји додатак од 6.000 динара и породичну пензију од 24.000. Док платим кирију и рачуне, купим најосновније, шта ми је остајало...

КАДА је почетком прошле године видела конкурс Комесаријата за избеглице, Мирјана је поднела документацију, с малом надом да ће јој се посрећити. Нашла је кућу на ободу града у којој је живео времешни брачни пар, који јој је, како каже, све папире од куће дао без иједног динара.

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ Избеглице у Србију донеле царску Русију

- Не знам како да им се захвалим, најпре на поверењу, јер се процедура одужила годину дана. Чак су ми изашли у сусрет, јер је бивши газда продао кућу у децембру, а они су нас без накнаде пустили само на основу ранг-листе, где се видело да ћу добити новац - истиче Мирјана. - Њима хвала на томе, а велико хвала и људима из суботичке Канцеларије за избеглице. Захваљујући свима њима, сада моја деца имају кров над главом.

Коментари (5)

Charlie

04.03.2018. 08:16

Izbeglice nakon trideset godina? Ne pravite narod budalama,sve se svodi na otimačinu novca.Odavno su oni imovinu u Mostaru prodali ili su im obnovili kuće.Smanjite kamate na stambene kredite,da se mladi venčavaju i deca rađaju.

D.N.

04.03.2018. 09:25

Lepa vest,porodici Bajrusevic zelim puno zdravlja i lepih trenutaka u novom domu.Ulepsali ste mi danasnji dan ovom vescu.

Radomir Djukic

04.03.2018. 15:00

Mi u Srbiji rodjeni , radili preko 80 godina staza nas dvoje, ni kredit, ni kucu, ni stan.Jos podstanari. Velim , uzmite nam i ove penzije oa dajte izbeglima, sevap je...a nama sipak.Tako i treba!!

opservacija

04.03.2018. 23:35

Koliko vidim po nakitu i tetovažama, rekla bih da dotična dama i nije baš bez sredstava.

Atasevac Drvarski

08.03.2018. 08:01

svaka cast srbiji.jos cete vi davati nama ixbjeglicama.sto da ne,vi ste ljudi domacini.I jos da nam djeca dobiju poslove I stanove.svaka cast.pa,znali smo mi gdje idemo.